Săptămâna aceasta preţurile cerealelor au continuat să scadă pe principalele burse, în timp ce exporturile din Uniunea Europeană au înregistrat un impuls datorită monedei euro mai slabe comparativ cu dolarul american.
Grâul a pierdut peste 2 euro la tonă în tranzacțiile desfășurare pe bursa de la Paris (MATIF) ajungând la o cotaţie de 215 euro pe tonă, după ce la sfârşitul săptămânii trecute se înregistrase o uşoară creştere, în condiţiile unei cereri puternice de pe pieţele externe. Franţa, România şi Polonia sunt principalii furnizori de grâu pe pieţele din afara Uniunii Europene, scrie Revista Ferma.
Pe de altă parte, în cazul porumbului presiunea preţului este semnificativ mai mare, după ce cotaţiile internaţionale au revenit la minimele din ultima perioada, respectiv 186 de euro tona, în timpul tranzacțiilor de la începutul acestei săptămâni.
Între timp, Comisia Europeană raportează importuri de porumb de 9,5 milioane tone pentru anul de comercializare curent, ceea ce reprezintă o scădere de 42% faţă de sezonul precedent.
De unde vine porumbul de import?
5,6 milioane de tone sau 58% din importurile de porumb provin din Ucraina, iar 2,8 milioane tone (aproape 30%) din Brazilia. Principalii cumpărători sunt Spania, urmată la mare distanţă de Olanda și Italia.
Datorită devalorizării euro faţă de dolar, moneda europeană a devenit mai atractivă în comerţul cu cereale, ceea ce asigură Uniunii Europene o competitivitate mai bună pe pieţele externe, susţin analiştii.
Marea provocare o reprezintă, însă, transportul cerealelor prin Canalul Suez. Potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), volumul de mărfuri transportate pe această rută foarte populară a scăzut cu aproape 40%, din cauza atacurilor din Marea Roşie şi Golful Aden.