Цены и Тренды

Piața globală a grâului: Crește incertitudinea pentru 2025

Автор: AgroExpert
Expert: Юрий Рижа
Piața globală a grâului - agroexpert

Expertul în agro-market urmărește îndeaproape evoluțiile pieței globale a cerealelor și analizează cele mai importante tendințe. Potrivit lui, situația din Rusia este caracterizată de stocuri în scădere și secetă îngrijorătoare.  

„De câteva luni, se discută despre nivelurile foarte scăzute ale stocurilor de grâu în Rusia. Vânzările agresive au redus rapid rezervele disponibile. Potrivit datelor recente, stocurile de grâu din Rusia la începutul lunii ianuarie erau cu 28% mai mici decât anul trecut, ajungând la 28,7 milioane de tone. Cea mai mare scădere a fost la nivelul fermierilor, unde stocurile au scăzut cu 29%, lăsându-le doar 15,4 milioane de tone”, afirmă Iurie Rija.

Totuși, potrivit expertului, adevărata problemă nu sunt stocurile, ci condițiile meteorologice extreme. Rusia, Ucraina și parțial România au trecut printr-o iarnă foarte secetoasă, ceea ce ridică mari semne de întrebare asupra viitoarei producții. Estimările inițiale indică pierderi de aproximativ 15% la grâul rusesc, iar unele instituții oficiale și-au redus previziunile pentru producția totală de grâu a Rusiei în 2025 de la 84 milioane tone la 82 milioane tone, în timp ce scenariile mai pesimiste coboară chiar la 77,5 milioane tone. Cert este că recolta din 2025 ar putea aduce surprize negative.

Probleme și în SUA: Ger puternic afectează culturile de grâu

În timp ce Rusia se confruntă cu seceta, săptămâna trecută a venit o veste negativă și din SUA: un val de frig extrem, cu temperaturi de până la -21°C, a lovit vestul și centrul Statelor Unite. Problema majoră este că grâul de iarnă nu avea un strat protector de zăpadă, ceea ce l-a făcut vulnerabil la îngheț. Potrivit estimărilor inițiale ale specialiștilor locali, între 15% și 20% din suprafețele cultivate ar fi fost distruse, iar o mare parte din grâul rămas ar putea avea daune semnificative, afectând randamentul viitor.

Reacția pieței: Prețurile la grâu în creștere

Chiar dacă situația rămâne incertă și imaginea reală a pagubelor va fi mai clară abia la sfârșitul lunii martie, piețele financiare au început deja să reacționeze. Contractele futures pe grâu la CBOT au crescut vineri cu 6,8%, atingând 620 USD/bușel.

Convertind acest preț în echivalent pe tonă, avem:

1 bușel de grâu = 27,216 kg

620 USD/bușel → 620 USD ÷ 27,216 kg ≈ 22,78 USD/100 kg → 227,8 USD/tonă

Rija punctează că acesta este un nivel de rezistență important, pe care prețul nu l-a mai depășit anterior.

USDA rămâne rezervat în prognoze

„Departamentul american al agriculturii (USDA) a menținut un ton neutru în ultimul său raport, fără să acorde prea multă atenție riscurilor menționate mai sus. În mod ciudat, USDA a redus atât producția, cât și stocurile de grâu, dar în același timp a redus și estimările privind comerțul internațional, sugerând că, deși producția scade, nici cererea nu va fi prea mare. Așadar, deși realitatea arată că ne îndreptăm spre un posibil deficit de grâu în 2025, prognoza oficială pare să transmită un mesaj liniștitor. Dar, așa cum spune o celebră vorbă din bătrâni poate că nu avem motive de panică... dar nici prea multe de liniște”, a conchis expertul.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!