Pe piața îngrășămintelor se înregistrează un blocaj. Producătorii și distribuitorii de îngrășăminte nu cresc prețurile, în ciuda scumpirilor bruște la gaz. Dimpotrivă, aceștia au ieftinit îngrășămintele, pentru a atrage clienți. Chiar și așa, fermierii nu cumpără, fiind încă ocupați cu recoltarea și semănatul. În plus, ieftinirea cerealelor îi fac pe agricultori să considere că îngrășămintele sunt prea scumpe, scrie agrointel.
Producătorii de îngrășăminte se confruntă cu o situație dificilă în acest moment. După ce au fost forțați să scadă prețurile, se pare că cererea nu arată o evoluție bună. Fermierii încă nu sunt dispuși să cumpere, împovărați de costul la gaze, vremea nefavorabilă și scăderea prețurilor la cereale.
Probleme pe piața îngrășămintelor. Prețurile sunt prea mari pentru fermieri
Pe piața îngrășămintelor cu azot, ritmul a încetinit semnificativ, din cauza declinului cererilor din sectorul agricol. În mare parte, prețurile actuale la îngrășăminte nu sunt atractive pentru fermieri, iar vânzările au căzut în cap, au raportat comercianții.
Pe lângă oferta respinsă de fertilizanți, precipitațiile din unele regiuni ale Europei, cum ar fi sudul Germaniei și Franța, au pus bețe în roate la recoltarea porumbului și însămânțarea culturilor de iarnă. Piața îngrășămintelor este afectată și de scăderea prețurilor la cereale.
Producătorii de îngrășăminte din Europa sunt supuși presiunii din cauza creșterii prețurilor la gaze. Astfel, costurile de producție cresc enorm, în timp ce prețurile mai mari la îngrășăminte nu pot fi atinse în prezent în vânzări.
Yara a anunțat închiderea liniei sale de producție de amoniac din Tertre, Belgia, din motive de cost, ceea ce sugerează o scădere semnificativă a producției de îngrășăminte în această locație. Azotatul de amoniu, un produs destinat în principal pieței franceze, este probabil să fie afectat în mod deosebit.
Prețurile gazelor naturale europene au crescut la aproape 43 de euro pe megawat oră în această săptămână, atingând cel mai ridicat nivel de la 1 decembrie 2023 din cauza prognozelor meteo mai care arată vreme mai rece, a tensiunilor geopolitice și a retragerilor din depozite.
Riscurile geopolitice, în special în Orientul Mijlociu și între Rusia și Ucraina, au exacerbat situația aprovizionării cu gaze. Pe parcursul întregii săptămâni, prețurile gazelor naturale în Europa au crescut cu 9%.
India amână licitația – exportatorii scad prețurile
Pe piața mondială, cererea europeană slabă a împins din nou prețurile la îngrășămintele cu azot. La aceasta se adaugă întârzierea celei mai recente licitații pentru ureea indiană. Analiștii spun că această licitație va avea loc, probabil, în cel mai bun caz, în prima săptămână a lunii noiembrie.
Piața a inversat aproape complet recenta creștere a prețurilor după întârziere. În porturile de export din Orientul Mijlociu, ureea costa 375 dolari pe tonă la sfârșitul lunii octombrie, o scădere mică în comparație cu săptămâna trecută, dar cu 15 euro față de începutul lunii.
Porturile egiptene de export percep acum aproape 390 dolari pe tonă pentru încărcarea cu uree în noiembrie – cu aproape 13 dolari mai puțin decât acum câteva zile – și cu 25 dolari mai puțin decât la începutul lunii.
Mulți retaileri și producători europeni încă se abțin să menționeze prețuri și așteaptă noutăți din Orientul Mijlociu. Prețul ureei rămâne stabil și pentru că producătorii așteaptă următoarea licitație din India. Cotațiile la azotatul de amoniu pe piața mondială sunt, de asemenea, stabile până la ușor în scădere.
Producătorii europeni de îngrășăminte au încercat recent să mărească prețurile pentru a compensa o parte din creșterea costurilor de producție, dar cererea este prea slabă și prețurile reale de pe piață au avut tendința să scadă.
Cu toate acestea, europenii au nevoie de azot și se luptă cu dilema că azotul produs local este semnificativ mai scump decât bunurile importate.