Цены и Тренды

Prețul cerealelor: Cum reacționează bursele la conflictul militar din Israel

Автор: AgroExpert
cereale export preț - agroexpert.md

Prețul grâului a prezentat o scădere semnificativă pe bursele internaționale, în special pe Chicago Board of Trade, în cursul ultimei săptămâni. Totuși, potrivit specialiștilor, această scădere nu s-a prea resimțit în piața fizică, fiind mai degrabă generată de jocurile fondurilor speculative, nu de realitățile din piață.

Astfel, prețul grâului în Portul Constanța a scăzut foarte puțin față de săptămâna trecută, însă ecartul dintre marfa furajeră și cea de panificație se mărește.

„Grâul a condensat puțin, din cauza a ceea ce s-a întâmplat pe Chicago Board of Trade, și avem indicații de 212-213 euro/tonă pentru marfa livrată în Portul Constanța. Dar atenție, se mărește diferența între grâul de panificație și grâul de furaj, iar ea a ajuns deja la 16, poate și 20 de euro/tonă, pentru că lumea a înțeles că este mult grâu de furaj în UE, România și Ucraina, și nu prețuiește decât calitatea mărfurilor”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, în Agrojurnal la Digi24. 

Conflictul din Orientul Mijlociu influențează prețurile

Traderii așteaptă să vadă dacă războiul din Orientul Mijlociu se va extinde și în alte țări, ceea ce ar duce atât la creșterea prețurilor petrolului, cât și la o lovitură pentru economia mondială, scrie Agrarheute.

Acest lucru ar avea consecințe și asupra piețelor globale de cereale, care au primit deja un impuls vizibil datorită noilor date furnizate de USDA. 

Analiștii subliniază acum că, conflictul din Orientul Mijlociu s-ar putea transforma într-un alt eveniment de tip „lebădă neagră”. Înainte de atacul Hamas, piața globală era încă dominată de ideea că Rezerva Federală a SUA va menține ratele dobânzilor mai ridicate pentru mai mult timp. Totuși, aceste așteptări au devenit secundare preocupărilor geopolitice în această săptămână, spun experții.

Rusia cu prognoze mari de recoltă – 90 de milioane de tone de grâu

Fermierii ruși au recoltat peste 133,5 milioane de tone de cereale până la 5 octombrie 2023, cu 15 milioane de tone mai puțin decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut, a declarat Ministerul Agriculturii de la Moscova

Recolta de grâu a ajuns la 93,8 milioane de tone, cu 13 milioane de tone mai puțin decât în ​​anul precedent. În plus, au fost recoltate 22 de milioane de tone de orz, 9,9 milioane de tone de floarea soarelui, 3,9 milioane de tone de rapiță și 3,6 milioane de tone de soia. 

Producția de cereale din Rusia ar putea ajunge la o cantitate netă de 135 de milioane de tone în 2023, inclusiv aproximativ 90 de milioane de tone de grâu, a declarat ministrul rus al Agriculturii Dmitri Patrușev.

Prețul cerealelor în Republica Moldova

Pentru data de 18 octombrie, prețul grâului la FOB Constanța se situează la 213 euro pe tonă, pe când pentru porumb era de 184 euro/tonă. Pentru rapiță era indicat un preț de 385 euro/tonă, iar la floarea-soarelui - 385 de dolari/tona, conform datelor prezentate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!