Prețul porumbului continuă să se mențină la cote scăzute în Portul Constanța, în ciuda prognozelor de recoltă din ce în ce mai scăzute. Estimările pentru producția de porumb românesc în 2024 au ajuns la nivelul de 7 milioane de tone, în condițiile în care predicțiile inițiale indicau 13 milioane de tone.
Motivul scăderii prețurilor este unul simplu: producția globală din acest sezon arată foarte bine, fiind mult mai mare decât anul trecut, scrie presa de peste Prut.
„În piața regională, porumbul va fi sub imperiul competitivității extreme, pentru că așa cum previzionam, volumele de recoltă sunt mici. În aceeași situație ca România este atât Ucraina, cât și Rusia. În total contrast se poziționează SUA, care au crescut producția cu 6 milioane de tone”, a precizat expertul în piețele de mărfuri agricole, Cezar Gheorghe.
Pentru moment, prețul rămâne în aceleași condiții de presiune, cu un nivel de 172-174 euro/tonă în CPT Constanța.
„România nu va avea ce să ofere. Estimarea noastră este de maximum 7 milioane de tone de porumb recoltate pentru 2024”, a mai susținut acesta.
Cu aceeași situație se confruntă și fermierii din Republica Moldova. Anterior, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au evaluat mai multe terenuri din sudul Republicii Moldova și au constatat că lanurile de porumb au fost compromise în proporție 70-100%, iar cele de floarea-soarelui - în proporție de 60-80%.
Citește și: Seceta amenință recolta de porumb în Căușeni. Vezi rezervele de umiditate