Prețul porumbului a mai scăzut pe bursele internaționale, pe fondul prognozelor bune de recoltă. Acest lucru se simte și în prețurile plătite în Portul Constanța. Deocamdată, tendința rămâne de scădere, deși prognozele de recoltă din România încep să se deterioreze, scrie agro-tv.
Potrivit expertului AGRI Column în piața cerealelor, Cezar Gheorghe, nivelul de 13 milioane de tone de porumb, prognozat inițial pentru România, cel mai probabil nu va fi atins.
„Bursele la porumb înoată, efectiv, sub apă. Iowa este sub apă, la fel ca multe zone din Vestul Mijlociu al Statelor Unite. Premisele raportării NASS susțin o suprafață mai mare cultivată cu porumb în SUA față de raportul precedent, din 30 martie, ceea ce ar putea compensa pierderile din inundații”, a precizat Cezar Gheorghe.
Până acum, Uniunea Europeană a avut parte de condiții prielnice, însă vin căldurile și lipsa de precipitații. Totodată, în România apar probleme cauzate de secetă.
„Deja putem spune că vom scădea prognoza de 13 milioane de tone și nu dorim să o vedem mai jos de 10 milioane de tone, un nivel dezastruos pentru România. În indicații, prețul porumbului se retrage deocamdată la nivelul de 174 de euro/tonă în Portul Constanța”, a adăugat expertul.