Цены и Тренды

Prețul rapiței ar putea ajunge la peste 500 euro/tonă. Cu cât se vinde grâul

Автор: AgroExpert
Prețul rapiței ar putea ajunge la peste 500 euro/tonă. Cu cât se vinde grâul - agroexpert.md

După o perioadă îndelungată de prețuri mici, care părea interminabilă, fermierii încep treptat să întrezărească semne de îmbunătățirea a situației pe piața cerealelor și oleaginoaselor.

Rapiță

Prețul rapiței ar putea depăși 500 de euro pe tonă, spun analiștii ucraineni. Aceștia estimează că, pe fondul creșterii cotațiilor la bursele internaționale și a recoltelor sub așteptări, competiția pentru rapiță va fi intensă.

Rapița devine tot mai scumpă în acest sezon. Fermierii ucraineni, afectați de condițiile meteo nefavorabile, au înregistrat pierderi în recoltă, ceea ce a dus la o creștere abruptă de 10 euro/tonă pe piață. Experții prevăd că prețul rapiței va ajunge la 500 de euro/tonă în următoarele două săptămâni, conform Kurkul.

Marți, 21 mai, prețurile rapiței la bursă au înregistrat o creștere bruscă de la 475 euro/tonă la 485 euro/tonă. Dacă această tendință continuă, prețurile ar putea ajunge la 500 euro/tonă în următoarele două săptămâni. Chiar dacă se prevede o scădere a cotațiilor până la sfârșitul săptămânii, pe termen lung, prețurile rapiței din Ucraina vor depăși 500 de euro/tonă, facilitate de problemele din Ucraina cu înghețurile din mai. În regiunile Dnipropetrovsk, Harkov și Kirovohrad, daunele culturilor de rapiță sunt de până la 30-40%, conform producătorilor.

Analiștii estimează că recolta brută de rapiță de 4-5 milioane de tone în Ucraina nu va fi realizată, ceea ce va împinge prețurile în sus. În plus, competiția dintre exportatori și procesatori se va intensifica în noul sezon. Ucraina preconizează procesarea a 500.000-550.000 de tone de rapiță, ducând la o „luptă” pentru petrol între exportatori și procesatori, a adăugat PUSK.

Grâu

La data de 23 mai, grâul românesc a atins un preț de 1.110 roni pe tonă la DAP Constanța, devenind un reper pentru piața locală de cereale. Prețul a crescut constant de la 1.080 lei/tonă la începutul săptămânii. Această tendință ascendentă se observă la nivel internațional, pe fondul temerilor privind aprovizionarea cu grâu în acest sezon.

Diverși factori economici, climatici și geopolitici au contribuit la creșterea prețurilor pe piața europeană a cerealelor. În România, traderii se pregătesc deja să-și asigure cantitățile necesare de grâu pentru acest sezon. Prețurile continuă să urce, tona de grâu de panificație scumpindu-se cu 30 de roni în ultimele trei zile.

Temerile traderilor sunt justificate dacă analizăm recentele evenimente din țările cu producție mare de grâu. După înghețurile din aprilie, culturile din Polonia au fost grav afectate de căderile de grindină, distrugând atât culturile horticole, cât și cele de câmp. Grindina a lovit și Franța și Austria. În plus, Polonia se confruntă cu probleme guvernamentale, acuzată că ia decizii fără a avea o imagine clară a stocurilor de cereale, scrie Farmer.

Portul Constanța

Pentru marfa livrată în Portul Constanța, prețurile mărfurilor se prezintă astfel: grâu – 216 euro/tonă, porumb – 180 euro/tonă, rapiță – 470 euro/tonă, floarea soarelui – 450 de dolari/tonă (recolta veche), 380 dolari/tonă (recolta nouă).

 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!