India, cel mai mare importator de uleiuri vegetale din lume, a majorat recent taxa de import pentru uleiul de palmier, de soia și de floarea-soarelui de la 5,5% la 27,5%. Expertul internațional Saban Buttanri consideră că acest salt brusc al taxelor va avea, cu siguranță, un impact negativ asupra prețurilor uleiului brut de floarea-soarelui, care se află în prezent în jurul valorii de 1.000 de dolari/tonă CIF Mersin.
„Cu toate acestea, efectele asupra diferitelor tipuri de uleiuri vor deveni mai clare abia luni. Între timp, prețul uleiului de soia de pe Bursa de cereale din Chicago a scăzut deja cu 2,4%, ca reacție imediată la această veste. India este un importator uriaș, achiziționând anual aproximativ 3 milioane de tone de ulei de floarea-soarelui, 3,7 milioane de tone de ulei de soia și 9,8 milioane de tone de ulei de palmier”, precizează expertul în agro-market Iurie Rija, pe o rețea de socializare.
În contextul producției globale de 55 milioane de tone de semințe din care se extrag 22 milioane de tone de ulei brut, India joacă un rol major, importând aproximativ 3 milioane de tone de ulei de floarea-soarelui.
De altfel, se estimează că în acest an, India ar putea importa între 3,5 și 4 milioane de tone de ulei de floarea-soarelui, datorită faptului că prețul acestuia este comparabil cu cel al altor uleiuri.
„Concluzia lui Buttanri este că, uneori, o țară poate influența prețurile atât în calitate de mare producător, cât și ca mare cumpărător. În acest caz, India își folosește statutul de mare importator pentru a schimba prețurile în favoarea sa, o abilitate pe care o împărtășesc și alte popoare precum iranienii, armenii, kurzii și turcii. Explicația subliniază importanța rolului Indiei pe piața globală a uleiurilor vegetale și capacitatea sa de a influența prețurile prin decizii comerciale strategice”, a mai adăugat Iurie Rija.