Цены и Тренды

Prețuri din piața cerealelor: Cât costă grâul în Portul Constanța

Автор: AgroExpert
prețuri grâu cereale - agroexpert.md

Noul raport al americanilor privind producția de cereale din Statele Unite ale Americii a produs un mic șoc pe bursa de la Chicago, însă efectul nu s-a resimțit și în Europa. Cotațiile din Portul Constanța s-au păstrat săptămâna aceasta la un nivel constant, iar prețul grâului este astăzi în jurul valorii de 212 euro/tonă, scrie presa de peste Prut.

„Agenția de Statistică a Statelor Unite (NASS) a eliberat un raport care ne arată cu certitudine că ei au o producție mai mare de grâu față de cât cotau. Au raportat o producție mai mare cu 2,1 milioane de tone față de estimările lor inițiale. Stocurile au crescut în Statele Unite, nu cu mult, dar au influențat piețele. În orele următoare după eliberarea raportului, Chicago Board of Trade a fost însângerată, minus 37 cenți/tonă la grâu pentru indicația decembrie 2023.

 

A doua zi, lucrurile au început să se coaguleze, iar grâul a câștigat 18-20 cenți/tonă, iar astăzi ne aflăm într-un ansamblu în care grâul, pe piața europeană, nu prea s-a clintit. Am văzut un declin de 3-4 euro/tonă, iar cotațiile în Portul Constanța au rămas oarecum la fel, cu un indice negativ de maximum minus 2-3 euro/tonă”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole.

Totodată, potrivit specialistului, se pare că există informații din ce în ce mai concrete cu privire la repunerea în funcțiune a coridorului cerealelor. Momentan, însă, nu se știe cu certitudine dacă sau când va fi reluat acesta.

Prețurile estimative în Republica Moldova

Pe piața românească, porumbul FOB Constanța a avut luni – 9 octombrie, un preț mediu estimat de 196 de euro, în creștere, de asemenea. Pe piața de cereale din Bulgaria, pentru piața de export, porumbul a fost vândut ieri cu 199 euro pe tonă.

Rapița FOB Constanța a scăzut ieri la 388 de euro pe tonă, în timp ce pe piața europeană s-a menținut la 426,25 euro pe tonă pentru contractele Euronext de noiembrie. Pe piața vecină, în Bulgaria, cotația la rapiță FOB Varna/Burgas a ajuns la 391 euro pe tonă, de asemenea în scădere, mai scrie presa română.

Regional, piața de floarea-soarelui pare să se încingă în această perioadă, cu noi cantități intrând la vânzare după o campanie de recoltat care a beneficiat de vreme bună. Prețul pentru floarea-soarelui FOB Constanța a urcat ieri ca preț la 395 dolari pe tonă, în timp ce prețul de pe piața bulgară s-a menținut la 368 euro pe tonă.

În Republica Moldova, o tonă de semințe de floarea-soarelui se contractează pentru export la 5.300 – 6.450 de lei moldovenești pe tonă, echivalentul a 276,41 – 336,38 euro pe tonă.

Cererea de orz rămâne limitată, ceea ce face ca prețurile pe piața românească să fie blocate. Orzul FOB Constanța a rămas și ieri înțepenit la 175 de euro, în timp ce orzul FOB Varna/Burgas a urcat ușor la 180 de euro pe tonă. În Republica Moldova, orzul se contractează FOB la un preț de 109,5 – 135,6 euro pe tonă.

Prețul pentru o tonă de șrot de soia FOB Constanța a fost ieri de 510 euro, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii din Republica Moldova.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter! 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!