Цены и Тренды

Prețurile grâului în Portul Constanța: În august costurile au crescut

Автор: Lidia Danila
Expert: Юрий Рижа
Prețurile grâului în august: Portul Constanța înregistrează o creștere - agroexpert.md

În portul Constanța, prețurile grâului au crescut în august 2024, față de luna iulie 2024, de la 192 de euro/t la 200 de euro/t. Totuși, potrivit expertului în agro-market Iurie Rija, această valoare nu reprezintă maximul atins (pe 3 august 2024, prețul a ajuns la 203 euro/t), întrucât recent prețurile au fost influențate de traiectoria Matif, marcând o scădere nesemnificativă sub presiunea unui euro mai puternic și a riscurilor privind o posibilă recesiune în SUA.

„În general însă, vorbim de o creștere a prețului grâului în condițiile DAP Constanța, acesta atingând maximul ultimelor șase luni”, precizează acesta.

În porturile din Ucraina, prețul grâului a rămas la valori mai ridicate, influențat de perspectivele pesimiste privind recolta și reticența fermierilor de a vinde la prețuri mai mici. Astfel, la moment grâul în Ucraina se tranzacționează în porturile Reni/Izmail cu 178-180 $/t, pe când la începutul sezonului precedent era mai mic – de 170 $/t și asta cu condiția creșterii temporare a prețurilor în urma atacurilor porturilor Dunărene cu dronele rusești în vara 2023.

Iurie Rija menționează că recolta grâului la hectar (yields) în Republica Moldova se estimează a fi de 2,8 t/ha în regiunea Nord-Centru. La Sud indicele vor fi mai slabe.

„Spre comparație, în sezonul trecut yields-ul la hectar era de 4-4,1 t/ha. Acest randament mic a determinat o creștere a prețului la grâu- de la 2.900 - 3.000 de lei/t TVA inclus în Regiunea Centru, la 3.400 de lei/t TVA inclus (pentru alimentar). La Giurgiulești prețul atinge 3.700 de lei/t TVA inclus”, a declarat expertul.

Deși prețurile grâului au crescut, această majorare nu reușește să compenseze pierderile economice suferite de fermieri. Chiar și cu o creștere de 10-15% a prețurilor, pierderile de recoltă de 30-40% au un impact profund asupra veniturilor agricultorilor.

Te-ar putea interesa și: Analiză | Profitabilitatea fermierilor la vânzarea culturilor de grupa I

„Costurile fixe și variabile rămân aceleași, iar veniturile reduse din vânzări afectează capacitatea fermierilor de a investi în tehnologie, de a-și achita datoriile și de a menține sustenabilitatea operațiunilor lor”, conchide expertul Rija.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!