Цены и Тренды

Prețurile produselor agricole vândute la poarta fermei au scăzut în UE

Автор: AgroExpert
Prețurile produselor agricole - agroexpert.md

Prețurile agricole din UE, atât pentru producții, cât și la inputurile care nu sunt legate de investiții, au scăzut în al treilea trimestru al anului 2023, confirmând redresarea de la creșterea puternică a prețurilor din 2021 și 2022.

Prețul mediu al produselor agricole pe care fermierii îl obțin la poarta fermei a scăzut cu 9% în trimestrul trei al acestui an, în comparație cu același trimestru al anului trecut. De asemenea, a avut loc și o accelerare a ratei de scădere a prețului inputurilor agricole care nu sunt legate de investiții, de la -5% în al doilea trimestru al anului 2023, la -11% în al treilea trimestru, potrivit Eurostat.

Creșterea prețului la producția agricole a atins apogeul în al treilea trimestru al anului 2022 (+30% față de același trimestru din 2021). S-a înregistrat apoi o încetinire accentuată a creșterilor de preț până la scăderea din trimestrul al treilea din 2023: +26% în trimestrul al patrulea 2022, +17% în primul trimestru din 2023 și +2% în trimestrul al doilea al acestui an. 

Scăderea globală a prețului producțiilor agricole în trimestrul trei al anului 2023 a reflectat contraste puternice între produsele individuale. Prețul mediu al cerealelor a scăzut cu aproximativ o treime (-32%, în care s-au înregistrat scăderi puternice pentru secară, grâu și orz). Prețul laptelui a scăzut și el drastic (-15%). În schimb, s-au înregistrat scăderi mai moderate pentru fructe (-5%) și carnea de pasăre (-3%).

În schimb, au existat și unele creșteri abrupte de preț în această perioadă. Cea mai mare creștere a fost pentru uleiul de măsline (+73% față de același trimestru din 2022), urmat de materialele vegetale utilizate drept materie primă (+50%), cartofi (alți cartofi +48%, cartofi inclusiv semințe și cartofi de consum, ambele categorii, +30%) și sfeclă de zahăr (+44%).

Dintre inputurile care nu au legătură cu investițiile, cele mai majorate rate de scădere a prețurilor s-au înregistrat la îngrășăminte și amelioratori de sol (-36%), energie (-18%) și furaje pentru animale (-12%).

Prețurile trimestriale au scăzut în 21 de țări din UE

Majoritatea țărilor UE (21 din 27) au înregistrat o scădere a prețurilor la poarta fermei la produsele agricole, în trimestrul trei al anului 2023 față de același trimestru al anului 2022.

Cele mai mari scăderi ale prețurilor au fost înregistrate în țări specializate în producerea de cereale și/sau lapte, precum Bulgaria (-28%), Ungaria (-26%), Lituania și Letonia (ambele -24%) și Slovacia (-20%). În schimb, prețurile au crescut în 6 țări din sud: Grecia (+22%), Cipru (+11%), Portugalia (8%), Spania și Malta (ambele +5%) și Italia (+1%). Unul dintre factorii din spatele acestor creșteri principale a fost creșterea bruscă a prețului uleiului de măsline, +103% în Spania, +101% în Grecia, +99% în Portugalia, +31% în Italia.


diagramă cu bare: modificarea indicilor trimestri ai prețurilor agricole (variație procentuală, T3 2023 comparativ cu T3 2022)

În ceea ce privește inputurile care nu sunt legate de investiții, cele mai accentuate rate de scădere a prețurilor au fost raportate în Lituania (-27%) și Țările de Jos (-26%). Malta a fost singura țară din UE care a înregistrat o creștere (+1%).

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!