Цены и Тренды

Rapița, grâul și porumbul: Cu cât se vinde marfa în Portul Constanța

Автор: AgroExpert
Rapița, grâul și porumbul: Cu cât se vinde marfa în Portul Constanța - agroexpert.md

Pentru fermierii care au mizat pe rapiță și în 2024, semnele din piața oleaginoaselor arată bine. Prețul rapiței a crescut în ultima vreme, iar specialiștii estimează creșteri și mai semnificative la sfârșitul anului, începând din luna decembrie. Prețul grâului și cel al porumbului se mențin la valori scăzute în Portul Constanța, deși stocurile la nivel mondial încep să scârțâie. Deocamdată, piața pare de neclintit, însă specialiștii estimează creșteri semnificative ale cotațiilor spre sfârșitul anului și mai ales în primele luni ale anului viitor.

„Parametrul suprem pentru rapiță este uleiul de soia. Dacă uleiul de soia crește, trage rapița în sus obligatoriu, dacă petrolul crește, trage rapița în sus. La soia avem două probleme. Una se află în Brazilia, care va crește mandatul de utilizare al uleiului de soia în biocombustibil în iarna lui 2025, iar a doua este în Indonezia, care va crește mandatul de utilizare al uleiului de palmier în biocombustibil tot în iarna lui 2025. Asta înseamnă că va fi mai puțin ulei de soia și ulei de palmier, iar acestea două trag rapița în sus. Asta este șansa rapiței. Fermierii mai au rapiță, unii au rămas cu ea pe stoc. Foarte bine au făcut, va avea alte cotații rapița, pentru că momentan nu este interes. Procesatorii din România și de la nivel European sunt focusați acum pe procesarea semințelor de floarea soarelui și vor învia indicațiile pentru rapiță începând cu luna decembrie. Atunci se văd lucrurile foarte corect peste tot”, a explicat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, la AGRO TV România.

Potrivit specialistului AGRI Column, Portul Constanța valorizează rapița în acest moment la 450-455 euro/tonă. Grâul se dă în Portul Constanța cu aproximativ 200 de euro/tonă pentru marfa livrată acolo.

„Valoarea grâului este mult diminuată față de o poziționare normală, însă ne așteptăm ca fundamentele, volumele scăzute din bazinul Mării Negre, Franța și Germania, capacitatea scăzută de export din bazinul Mării Negre și a Uniunii Europene, plus stocurile de final de sezon, să capete o valoare ce se va transfera în prețul grâului. Este, însă, un drum ce va dura până în martie-aprilie 2025. În Portul Constanța, grâul revine în zona de 198-200 euro/tonă pentru calitatea de panificație”, a precizat Cezar Gheorghe.

În ceea ce privește porumbul, prețul rămâne jos în continuare. Portul Constanța oferă 175-180 de euro/tonă.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!