Conform datelor statistice, în Republica Moldova au fost însămânțate aproximativ 380.000-400.000 hectare cu floarea-soarelui. Pe baza informațiilor furnizate de fermierii care au început deja recolta, se estimează că producția variază semnificativ, între 300 kg și 1,3 tone pe hectar, în funcție de localitate.
Până în prezent, aproximativ 6.000 de hectare au fost recoltate în diverse zone ale țării, cum ar fi Florești, Cahul și Comrat. Prognozele bazate pe indici vegetativi sugerează că producția totală de floarea-soarelui în Moldova va fi cuprinsă între 500.000 și 750.000 de tone, în funcție de regiune:
Nordul țării (Briceni, Dondușeni, Ocnița): Se estimează o recoltă medie de 2-2,5 tone pe hectar.
Centrul țării (Drochia, Soroca, Sângerei, Florești, Rezina, Șoldănești, Telenești, Orhei): Producția medie anticipată este de 1,5-2 tone pe hectar.
Sudul țării (Ștefan Vodă, Căușeni, Comrat, Cahul): Aici, producția este mai modestă, așteptându-se o medie de până la 1 tonă pe hectar.
„Aceste estimări subliniază variațiile semnificative în randamentele obținute în diferite regiuni ale țării, influențate de factori precum condițiile climatice și tipul de sol. Fermierii trebuie să ia în considerare aceste diferențe atunci când își planifică strategia de recoltare și vânzare”, susține expertul în agro-market Iurie Rija.
Consecința condițiilor climaterice din primăvara-vara acestui an, pe lângă diminuarea cantitativa a roadei de floarea-soarelui, a fost si diminuarea calității semințelor. Iurie Rija subliniază că unul din cei mai importanți parametri calitativi, conținutul de ulei în semințele de floarea-soarelui, este mult sub nivelul standard și cel al așteptărilor.
„Pentru roada deja recoltata media este de 36-38% conținut ulei, față de 44% valoarea standard. Parametrul este unul extrem de important, iar de acesta depinde direct randamentul la fabricile de procesare. Cu alte cuvinte, cantitatea de ulei obținută din o tona de semințe va fi una mai mica decât de obicei, ceea ce va majora costurile procesatorilor. În aceste condiții este foarte important echilibrul dintre prețul materiei prime și calității acesteia. Din punct de vedere strategic, pentru consumatorii locali de ulei de floarea-soarelui, produs care se regăsește în coșul de consum, este foarte importantă menținerea prețului la nivelul actual, un lucru foarte greu de realizat reieșind din cele expuse”, a conchis expertul.