Republica Moldova este o țară tradițional net exportatoare de semințe de floarea- soarelui. Astfel, în sezonul 2023/2024 (iulie 2023 - iunie 2024), exporturile au totalizat 504,5 mii de tone, ceea ce este de 48 ori mai mult comparativ cu importurile de 10,5 mii de tone, afirmă expertul în Agro-Market Iurie Rija.
Privite pe luni aparte în cadrul sezonului, importuri mai mari de câte 2,5-2,8 mii tone lunar au fost efectuate în perioada august- octombrie 2023.
„În acea perioadă operatorul de bază al acelor importuri era uzina „FLOAREA SOARELUI” SA, care în total a importat 7,8 mii tone de floarea soarelui din Ucraina. Luând în considerare capacitate de procesare a uzinei de 36 mii tone lunar, cantitatea dată a ajuns pentru funcționarea uzinei timp de o săptămână”, a declarat expertul.
În cazul celorlalte importuri de semințe, aceasta era sub formă de material semincer, sau soiuri speciale utilizate pentru patiserie sau fabricare de produse din segmentul snack-food.
„Cu toate că licențierea importului de semințe de floarea-soarelui a fost aprobată, în perioada ianuarie-iunie 2024 nici un agent economic procesator nu a efectuat importuri”, a mai subliniat Rija.
Ce ține de origine, importurile de floarea soarelui din soiurile obișnuite au venit din Ucraina în cantitate de 7,9 mii de tone, la preț mediu 6,6 lei/kg. Cum a fost menționat anterior, un volum de 7,8 mii tone era preluat de "FLOAREA SOARELUI" SA în perioada august- octombrie 2023. Restul 100 de tone a venit sub formă de material semincer.
Alte origini de import vizează soiurile care nu se cultivă în R. Moldova. Printre acestea se numără Turcia (726 de tone, la 122 de lei/kg), Kazahstan (295 de tone la 49 de lei/kg), Uzbekistan, Rusia, etc.