В мире

5 țări doresc un embargo UE asupra cerealelor din Rusia şi Belarus

Автор: AgroExpert
mbargo UE asupra cerealelor din Rusia şi Belarus - agroexpert.md

Cehia, Polonia şi cele trei state baltice au cerut miercuri Uniunii Europene să impună un embargo asupra cerealelor provenind din Rusia şi Belarus.

Într-o scrisoare comună, aceştia solicită Comisiei Europene să ia măsuri legale pentru „limitarea importurilor de cereale din Rusia şi Belarus”. De asemenea, ei consideră esenţial să se pună în aplicare măsuri pentru a împiedica intrarea pe piaţa UE a cerealelor potenţial furate din Ucraina.

Cei cinci miniştri subliniază, de asemenea, că importurile de cereale din aceste ţări exercită presiune asupra pieţelor europene şi concurează direct cu producţia fermierilor din UE, într-un moment în care aceştia din urmă demonstrează în mai multe locuri din Europa pentru a-şi apăra sectorul de activitate.

Totodată, ei subliniază că veniturile din exporturile de cereale contribuie la efortul de război al Rusiei.

Potrivit scrisorii, UE a importat 1,53 milioane de tone de cereale din Rusia în valoare de 437,5 milioane de euro în 2023. Luna trecută, Letonia a interzis importul de produse alimentare din Rusia şi Belarus, inclusiv cele care tranzitează prin ţări terţe.

În luna martie, prim-ministrul polonez a cerut UE să impună sancţiuni totale asupra importurilor de produse agricole şi alimentare din Rusia şi Belarus.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!