В мире

Bundesbank: Economia germană se dovedeşte a fi mai rezistentă decât se estima

Автор: AgroExpert
economie Germania prognoze - AgroExpert.md

Economia germană se dovedeşte a fi mai rezistentă decât se estima deoarece presiunile asupra pieţei energiei se atenuează şi perturbările din lanţurile de aprovizionare se redus, se arată într-un raport publicat luni de Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank), transmite Reuters.

Analiştii se aşteptau ca Germaniei să intre în recesiune anul acesta, o perspectivă care ar fi afectat întreaga zonă euro.

"În ultimul trimestru din 2022 probabil că PIB-ul a stagnat, depăşind previziunile anterioare. Datele publicate recent sunt mai bune decât previzionam în decembrie", susţine Bundesbank în raportul său lunar dedicat economiei.

Preţul gazelor naturale a scăzut semnificativ, în condiţiile în care consumul a rămas redus, datorită temperaturilor ridicate, iar Europa a reuşit să găsească pe piaţă o cantitate mai mare de gaze decât se estima.

Subvenţiile guvernamentale menite să atenueze impactul costurilor ridicate cu energia, acordate atât companiilor cât şi gospodăriilor, au ajutat la sporirea încrederii şi a consumului, se arată în raport.

Economia germană a crescut cu 1,9% în 2022 comparativ cu 2021, în pofida faptului că s-a confruntat cu numeroase crize, a anunţat vineri Oficiul federal de statistică (Destatis).

Conform unei estimări preliminare, cea mai mare economie a Europei a înregistrat anul trecut o performanţă peste aşteptări, având în vedere explozia preţurilor la energie, inflaţia record şi blocajele de pe lanţurile de aprovizionare.

Analiştii prognozau, în medie, o creştere anuală de 1,8% a Produsului Intern Brut al Germaniei în 2022. La rândul său, Guvernul de la Berlin miza în toamnă pe o creştere economică de 1,4% în 2022, cu un recul al PIB în trimestru patru faţă de trimestrul trei, după ce pe ansamblul anului 2021 economia Germaniei a înregistrat o creştere de 2,6%.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!