В мире

Bursa cerealelor. Prețul grâului și porumbului continuă să scadă

Автор: AgroExpert
cereale preț bursa UE - AgroExpert.md

Prețul grâului continuă să scadă pe piața cerealelor din Europa. Principalul motiv este prelungirea acordului de export pentru cerealele din Ucraina, ceea ce a dus la or creștere a ofertei. Aprecierea puternică recentă a monedei euro pune, de asemenea, presiune asupra prețurilor cerealelor.

Prețurile grâului au fluctuat puternic în noiembrie – dar în general au scăzut cu aproape 35 de euro – Bursa de la Paris închizând ziua de marți, 29 noiembrie, la o cotație medie de 325 de euro pe tonă. Prețul grâului din SUA au scăzut luni la cel mai scăzut nivel de trei luni în tranzacțiile în curs.

Un motivul al scăderii prețurilor l-au reprezentat protestele anti-coronavirus din China care au declanșat un val de achiziții pe fondul îngrijorărilor legate de impactul asupra economiei globale.

Comisia Europeană și-a redus vineri (25 noiembrie) estimarea pentru exporturile europene de grâu comun pentru 2022/23 la 34,0 milioane de tone, de la 36,0 milioane de tone prognozate cu o lună în urmă. O parte din grâul moale care nu este exportat urmează să fie folosit ca hrană pentru animale, spune comisia.

Până pe 21 noiembrie, țările Uniunii Europene exportaseră în total 14,2 milioane de tone de grâu, față de 13,6 milioane de tone anul trecut. Germania exportă cel puțin 1,6 milioane de tone.

Importurile europene de grâu au totalizat 3,5 milioane de tone la 21 noiembrie, comparativ cu 1,9 milioane de tone anul trecut. Un plus de 1,6 milioane de tone. Aproximativ două treimi din importurile de grâu au venit din Ucraina.

Previziunea mai scăzută a exporturilor, la pachet cu revizuirea în sus cu 1 milion de tone a importurilor preconizate au determinat, de asemenea, Comisia să crească stocurile europene de grâu comun la sfârșitul anului de comercializare 2022/2023, la 15,5 milioane de tone, față de cele 13,7 milioane anterioare din octombrie.

⚡️Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

обратно к списку