В мире

Cât va mai dura creșterea prețurilor la cereale și cât vor costa în Republica Moldova

grâu export prețuri - AgroExpert.md

Prețurile mari ale cerealelor sunt rezultatul unei situații speciale. Economiștii spun că acest lucru nu va dura pentru totdeauna. Prețurile vor reveni la mediile ultimilor ani. Singura întrebare este cât de repede.

Prețurile cerealelor au crescut la noi maxime record în mai, declanșate de o criză energetică fără precedent și de invazia rusă a Ucrainei. În prezent, există o corecție bruscă a prețurilor, declanșată și de posibila deschidere a porturilor Mării Negre de către Rusia și exportul cantităților de cereale care sunt încă disponibile. Rămâne de văzut dacă acest lucru este chiar posibil în practică.

În luna mai, Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) prognozase cel mai mare preț pe care grâul l-a ]nregistrat vreodată. Prognozele de preț pentru porumb, soia și alte cereale au fost, de asemenea, cu mult peste prețurile anterioare. „Dar prețurile ridicate la porumb, grâu și soia vor reveni la mediile obișnuite; nu vom avea o eră a prețurilor mari ”, au declarat marți cinci economiști din SUA.

„Cu toate acestea, aceste evoluții sunt în viitor”, au spus economiștii pe blogul Farmdoc Daily. Și mai spun: „Momentul scăderii prețurilor este incert. Războiul dintre Ucraina și Rusia ar putea avea efecte pe termen mult mai lung decât se presupune în prezent”.

În plus, este de asemenea incert cum vor evolua inflația galopantă și criza energetică gravă.

Scăderea prețurilor ar avea consecințe dramatice

O revenire la prețurile medii la porumb, soia și grâu ar declanșa „ajustări semnificative” în agricultură, au declarat economiștii Gary Schnitkey, Nick Paulson, Krista Swanson și Jim Baltz de la Universitatea din Illinois și Carl Zulauf de la Universitatea de Stat din Ohio. Cu toate acestea, conform calculelor Universității din Illinois, pragul de rentabilitate pentru porumb, soia și grâu este, de asemenea, semnificativ mai mare în acest an decât în ​​anii precedenți. Și asta are consecințe.

Cu prețuri de piață mai mici, fermierii ar trebui să reducă costurile în mod semnificativ, de exemplu reducând achiziția și utilizarea îngrășămintelor scumpe și a altor substanțe chimice și inputuri esențiale. Conform acestei evaluări, veniturile mai mici ar trebui să pună presiune și asupra prețurilor terenurilor agricole. S-ar declanșa o reacție în lanț.

Pe blogul lor, economiștii se referă la diferite previziuni ale prețurilor mărfurilor și cerealelor în următorii ani. Conform acestor prognoze (printre altele de la USDA) se așteaptă prețuri peste medie, în special în 2021/22 și 2022/23, și apoi o scădere la prețurile medii.

În prima sa prognoză a recoltei din acest an, USDA a spus că recolta de grâu din SUA din acest an le va aduce fermierilor o medie de 10,75 dolari pe bushel, un nou record. Porumbul ar avea o medie de 6,75 USD per bushel, al doilea cel mai mare preț înregistrat, iar soia ajunge la 14,40 USD, egal cu recordul din 2012-13.

În Republica Moldova prețurile la grâu, potrivit estimărilor, vor fi între 4 și 5 lei per kilogram, porumbul – 4 lei. Un preț estimativ pentru floarea soarelui, deocamdată nimeni.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!