В мире

Câte cereale ucrainene s-au livrat prin coridorul de la Marea Neagră

Автор: AgroExpert
cereale ucraina coridor Marea Neagră - agroexpert.md

Exporturile Ucrainei prin coridorul maritim alternativ de la Marea Neagră au ajuns la aproape patru milioane tone metrice, de când ruta a devenit operaţională, în august, a anunţat marţi preşedintele Volodimir Zelenski, transmite agenția Reuters.

După ce Rusia s-a retras, în iulie, din înţelegerea care permitea exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor maritim sigur, Ucraina a organizat un “coridor umanitar” pentru a ocoli blocada rusească de facto asupra porturilor sale din Marea Neagră. Guvernul de la Kiev a notificat atunci Organizaţia Maritimă Internaţională asupra stabilirii unei rute temporare de transport maritim, care trece şi prin apele teritoriale ale României. Ulterior, un oficial din Ministerul Agriculturii din Ucraina a declarat că ruta va fi folosită şi pentru livrările de cereale spre ţări din Africa şi Asia.

„Coridorul de cereale funcţionează. Vom depăşi pragul de patru milioane tone şi menţinem dinamicile pozitive”, se arată într-un mesaj postat pe Telegram de preşedintele ucrainean.

Săptămâna trecută, autorităţile de la Kiev anunţaseră că până în 9 noiembrie 91 de nave au exportat 3,3 milioane tone de produse agricole şi metal. Situaţia exporturilor pe această rută a deveni mai complicată săptămâna trecută, când Rusia a avariat o navă civilă în zona Odesa.

Autorităţile de la Kiev susţin că ruta este operaţională, dar brokerii au reportat o creştere a preţurilor de transport.

„Acest atac este desigur grav, afectează costul transportului şi disponibilitatea traderilor de a cumpăra cereale de la noi şi de a colabora cu Ucraina”, a afirmat ministrul Agriculturii, Mykola Solsky.

Guvernul de la Kiev se aşteaptă ca recolta de cereale şi seminţe oleaginoase să se situeze la 79 milioane tone în 2023, iar excedentul exportabil în 2023/2024 să fie de aproximativ 50 milioane tone.

Până în 6 noiembrie, exporturile Ucrainei de cereale în anul agricol iulie 2023/iunie 2024 au scăzut la 9,8 milioane tone metrice, de la 14,3 milioane tone metrice în sezonul precedent.

În mod tradiţional, cele mai multe exporturi ale Ucrainei sunt livrate prin porturile sale de la Marea Neagră.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!