В мире

Cinci state membre UE cer taxe de import pentru cerealele ucrainene

Автор: AgroExpert
taxe import cereale Ucraina - agroexpert.md

Cinci state din Europa de Est cer ca UE să introducă taxe la importul cerealelor din Ucraina, invocând concurența neloială. Despre aceasta a anunțat Ministerul Agriculturii din Ungaria.

Ministerul a declarat că miniștrii agriculturii din Bulgaria, Polonia, Ungaria, România și Slovacia au trimis o scrisoare Comisiei Europene în care solicită introducerea taxelor de import pentru cerealele ucrainene, spunând că produsele agricole mai ieftine din Ucraina le afectează piețele lor de export.

Cele cinci țări semnatare se numără printre statele membre ale UE care produc mult mai mult grâu și porumb decât necesarul intern, ceea ce este crucial pentru siguranța alimentară a Europei și suveranitatea strategică a UE, scrie reuters.

„De aceea Bruxelles trebuie să introducă măsuri care să protejeze piețele statelor membre care se învecinează cu Ucraina, ajutându-le în același timp să-și folosească întregul potențial de export”, se arată în scrisoarea semnată de miniștri, inclusiv de ministrul Ungariei Agricole, Istvan Nagy.

Potrivit miniștrilor, una dintre aceste măsuri ar putea fi introducerea de taxe de import pentru produsele agricole cele mai sensibile.

Dimensiunile mai mari ale fermelor din Ucraina fac exporturile de cereale ale țării mai ieftine, iar acest lucru îi împing pe fermierii din UE de pe piețele lor tradiționale de export.

Aceștia au mai adăugat că, fermierii din Bulgaria, Polonia, Ungaria, România și Slovacia au suferit daune semnificative de când UE a suspendat anul trecut cotele de import și taxele la cereale din Ucraina.

 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!