В мире

Comisia Europeană propune suspendarea taxelor pentru exporturile ucrainene

Автор: AgroExpert
export Ucraina - agroexpert.md

Comisia Europeană a propus reînnoirea suspendării taxelor la import și a contingentelor pentru exporturile ucrainene către UE pentru încă un an. Acest lucru se realizează în conformitate cu angajamentele UE de a sprijini Ucraina atât timp cât este nevoie.

„Aceste măsuri comerciale autonome sunt în vigoare din iunie 2022 și reprezintă un pilon esențial al sprijinului ferm al UE pentru Ucraina și economia sa. Măsurile contribuie la atenuarea situației dificile cu care se confruntă producătorii și exportatorii ucraineni ca urmare a războiului de agresiune neprovocat și nejustificat al Rusiei”, se arată în comunicatul emis de Comiksia Europeană.

Având în vedere creșterea semnificativă a importurilor de anumite produse agricole din Ucraina în UE, în 2022 și 2023, măsurile comerciale autonome reînnoite conțin un mecanism de protejare. Astfel se asigură faptul că se pot lua măsuri de remediere rapide în cazul unor perturbări semnificative ale pieței UE sau ale piețelor unuia sau a mai multor state membre.

„Pentru produsele cele mai sensibile – păsări de curte, ouă și zahăr – este prevăzută o frână de urgență care ar stabiliza importurile la volumul mediu al importurilor în 2022 și 2023. Aceasta înseamnă că, în cazul în care importurile acestor produse ar depăși volumele respective, tarifele ar fi reinstituite pentru a se asigura că volumele importurilor nu le depășesc în mod semnificativ pe cele din anii precedenți”, menționează Comisia Europeană.

Precizăm că, Comisia Europeană a propus și prelungirea cu încă un an a suspendării tuturor taxelor vamale pentru importurile din Republica Moldova. Astfel, exporturile a șapte produse agricole din Moldova - roșii, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune și suc de struguri - vor continua să fie complet liberalizate.

Citește și: RM ar putea continua să exporte unele produse în UE fără taxe vamale

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!