В мире

Criza cerealelor ieftine din Ucraina: România nu va interzice importurile și așteaptă decizia UE

Автор: AgroExpert
cereale Ucraina România - agroexpert.md

România nu va interzice unilateral importul de cereale ucrainene și va aștepta Comisia Europeană să pună în aplicare măsuri de ajutorare a fermierilor din Europa Centrală și de Est, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, într-o conferință de presă comună cu omologul său din Ucraina, Mikola Solski.

Cu toate acestea, România și Ucraina se vor consulta săptămânal cu privire la volumele tranzitate de cereale, încercând să limiteze importurile în timp ce s-au înăsprit controalele la punctele de frontieră. Milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase ucrainene, mai ieftine decât cele produse în UE și scutite de taxă vamală, au ajuns în România, denaturând cererea și prețurile produselor locale.

Europa

Prețurile cerealelor europene scad - în timp ce fermierii consideră că prețurile pentru recolta nouă nu acoperă costurile de producție -, deoarece singura susținere vine de la incertitudinea din jurul extinderii coridorului de export al cerealelor din Ucraina după 18 mai. În urma declarațiilor țărilor G7 că au în plan interzicerea exporturilor către Rusia, răspunsul Kremlinului se așteaptă să fie dur iar astăzi ministrul rus de externe urmează să se întâlnească la New York cu secretarul general al ONU pentru a discuta viitorul acordului.

Pe de altă parte, continuă negocierile între autoritățile europene și guvernele din Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia cu privire la cerealele ucrainene.

America

Progresul semănării la porumb și soia din SUA, producția record în Brazilia și alți factori au creat un mediu de scădere pentru contractele futures la Bursa din Chicago: unele contracte de grâu s-au depreciat cu peste1%, prețurile porumbului au avut scăderi și mai mari, de peste 1,75%, în timp ce boabele de soia au încheiat săptămâna cu pierderi de 3,2%. Vânzările americane de grâu pentru sezonul 2022/23 totalizează 18,5 milioane tone, cu 4% în urma ritmului de anul trecut. USDA se așteaptă ca volumul total al exporturile de grâu din SUA să fie de 21,09 milioane tone, ceea ce înseamnă că perspectiva de export este îndeplinită în proporție de 88%.

Bursa de cereale din Buenos Aires a revizuit negativ, din nou, producția de soia pentru sezonul 2022/23 cu încă 2,5 milioane tone, pe baza randamentelor reduse, la 22,5 milioane tone (43,3 milioane tone anul precedent). Deși s-au observat randamente mixte în regiunile nordice de cultivare a porumbului, pe fondul unor volume variabile de precipitații, Bursa menține prognoza de producție de porumb la 36 milioane tone (52 milioane tone anul trecut). 

Potrivit Raportului privind perspectivele agricole din China, statul asiatic este de așteptat să atingă o producție de peste 694 milioane tone de cereale în 2023, în timp ce va continua eforturile de a asigura aprovizionarea sigură cu cereale și produse agricole importante. Prognoza privind producția de grâu și orez pentru sezonul 2023/24 este în mare parte neschimbată față de anul trecut, în timp ce producția de porumb urmează să crească. De asemenea, producția din culturile oleaginoase, inclusiv rapița și soia, este estimată să crească cu 5,1%.

Cu ajutorul tehnologiilor, producția totală de cereale a chinei se preconizează să se extindă cu aproximativ 1,2% anual în următorul deceniu, deoarece țara își propune să crească exporturile de orez cu 24% în această perioadă și să reducă importurile de cereale cu 20%.

Regiunea Mării Negre

Compania rusă de consultanță IKAR se așteaptă ca recolta de grâu a țării din 2023 să atingă 84 milioane tone, cu exporturi de aproximativ 41 milioane tone pentru sezonul de comercializare 2023/24. Estimarea IKAR este mai mică decât ultima prognoză a SovEcon, de 86,8 milioane tone, care însă este în reducere cu 17% decât recolta de 104,2 milioane tone de anul trecut, dar cu 5% mai mare decât media pe cinci ani, de 82,5 milioane tone. Datorită perspectivelor îmbunătățite pentru noua recoltă și a stocurilor record, este de așteptat ca oferta mare de grâu rusesc din sezonul curent să continue și în sezonul următor.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, exporturile de cereale ale Ucrainei în sezonul 2022/23 până în prezent au scăzut cu 11% față de sezonul anterior, la 40,6 milioane tone, din care 13,9 milioane tone de grâu (o scădere de 25%), 2,4 milioane tone de orz (în reducere cu 57%) și 23,9 milioane tone de porumb, o creștere cu 15% față de sezonul trecut.

Pentru luna aprilie, Ucraina a exportat doar 2,5 milioane tone de cereale, 1 milion tone săptămâna trecută, din cauza întârzierilor la insecțiile navelor iar China rămâne principala destinație pentru porumbul ucrainean, cu importuri săptămânale de 258.905 tone, urmată de România (92.306 tone).

Asociația procesatorilor și comercianților de cereale din Ungaria se opune interdicției impuse de guvern asupra importurilor de produse agricole din Ucraina, argumentând că aceasta va duce la o penurie de alimente în țară și va submina eforturile de a reduce cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeanăpe care țara o are.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!