Importurile din Ucraina la prețuri mici, costurile mari la carburanți sunt doar câteva dintre motivele care îi scot pe agricultori în stradă în multe state europene. În acest context, miniștrii europeni ai agriculturii s-au întrunit la Bruxelles pentru a găsi soluții la mulțimea de probleme cu care se confruntă fermierii.
„Mânia fermierilor are la bază mai mulți factori și nu se datorează neapărat acelorași motive în toate țările, însă la nivel european preocupările lor trebuie să fie luat în calcul mai bine”, a avertizat ministrul belgian al Agriculturii, David Clarinval.
CE propune un „dialog strategic” pentru sectorul agricol
Reuniți la Bruxelles, miniștrii Agriculturii din cele 27 de state membre UE au discutat despre „dialogul strategic” propus de Comisia Europeană, care va reuni joi organizațiile din sectorul agricol, companiile agro-alimentare, ONG-uri și experți, scrie digi24.
Partidele extremiste profită de nemulțumirile fermierilor înainte de europarlamentare. „Extrema dreaptă încearcă să îi folosească pe fermieri drept un instrument politic. Trebuie să îi apărăm fără manipulare politică”, a apreciat ministrul spaniol al Agriculturii, Luis Planas.
Pe agenda reuniunii de joi se regăsesc subiecte precum: veniturile fermierilor, sustenabilitatea practicilor agricole, inovațiile tehnologice, competitivitate, pentru punerea la punct a unei viziuni comune asupra viitorului şi a asigura că fermierii sunt recompensaţi pentru contribuţia lor la obiectivele de mediu.
„Ar fi trebuit ca acest dialog să fi fost demarat atunci când au fost prezentate noua Politică Agricolă Comună (PAC) sau propunerile din Pactul Verde. Dar nu e niciodată prea târziu dacă se derulează în mod corect. Vocea fermierilor trebuie ascultată”, a subliniat Luis Planas.
Potrivit acestuia, dincolo de problemele imediate, este vorba și de pregătirea terenului pentru următorul legislativ și PAC-ul de după 2028. Chiar dacă recentele proteste au fost generate de diferiți factori naționali (de exemplu taxarea motorinei în Germania), problemele s-au înmulțit peste tot: episoade climatice extreme, gripă aviară, explozia prețurilor la energie etc.
Ce nemulțumiri au fermierii europeni
Dincolo de solicitările fermierilor români și polonezi, organizațiile agricole cer restrângerea acestor importuri (cereale, zahăr etc.) acuzate că duc la scăderea prețurilor, ca un ecou la criticile recurente aduse acordurilor de liber schimb negociate de Bruxelles. Însă dincolo de toate acestea, fermierii sunt exasperați de înmulțirea reglementărilor, apreciază președintele Copa-Cogeca, Christiane Lambert.
Cel mai important capitol al bugetului european, noua PAC, intrată în vigoare în 2023, a înmulţit obligaţiile de mediu şi de atunci încoace „maşinăria de reglementare funcţionează la turaţie maximă, ignorând contextul geopolitic, climatic, economic”, avertizează Copa-Cogeca. În vizorul acestei organizaţii este în special Legea pentru refacerea naturii, care promovează refacerea ecosistemele agricole degradate, care până la urmă a fost relaxată după o luptă acerbă dusă de dreapta din Parlamentul European.
Un alt text care încadrează emisiile poluante ale marilor crescătorii de animale va scuti până la urmă fermele de bovine, dar va viza fermele de porci şi de păsări. În schimb, eurodeputaţii au respins o legislaţie care viza reducerea utilizării pesticidelor.
În faţa rezistenţei crescute a fermierilor, Comisia a propus relaxarea normelor vizând protejarea lupilor şi renunţarea la un proiect de lege vizând etichetarea nutriţională.