В мире

Cum poți reduce consumul de motorină la hectar

Автор: AgroExpert
consumul de motorină - agroexpert.md

Invazia rusă în Ucraina a avut un impact imediat și semnificativ asupra prețului motorinei, ceea ce a dus implicit la creșterea cheltuielilor pe care fermierii sunt obligați să le suporte.

Implementarea unei strategii de viitor

Dacă ne gândim că, în mod normal, consumul de carburant reprezintă undeva între 20 şi 25% din totalul energiei utilizate în fermă, contextul inflaţionist şi anumite semnale cum că pe viitor s-ar putea renunţa la subvenţia pentru motorina agricolă, aşa cum se întâmplă deja în Germania, justifică mai mult ca oricând adoptarea unor măsuri de reducere a consumului de combustibil, scrie revista-ferma.ro.

Iată câteva dintre posibilele soluţii pe care le puteţi lua în calcul…

Ţineţi cont de greutatea tractorului!

Consumul de combustibil trebuie să fie deja o preocupare în momentul achiziţiei tractorului. Practic, e bine să aveţi o idee clară asupra nevoilor generale atunci când optaţi pentru o anumită putere, care trebuie să ţină cont nu doar de implementele pe care urmează să le ataşaţi în spatele tractorului, ci şi de lucrările pe care ar trebui să le efectuaţi. Suprasarcina poate genera costuri suplimentare şi consum în exces. Cu cât tractorul este mai greu, cu atât va consuma mai mult combustibil. Pentru aceeaşi putere nominală, greutatea poate varia cu câteva sute de kilograme între două modele de mărci diferite. Impactul greutăţii tractorului asupra consumului de motorină este şi mai relevant atunci când petreceţi multe ore pe drum.

Atenţie la presiunea din anvelope!

Pe lângă greutatea efectivă a tractorului, reglarea presiunii din anvelope este extrem de importantă pentru a putea obţine economii de combustibil. O presiune adecvată în pneuri poate reduce rezistenţa la rulare, ceea ce înseamnă că agregatul va necesita mai puţină energie pentru a se deplasa. Anvelopele supraumflate pot duce la o uzură excesivă şi la o stabilitate redusă a maşinii, în timp ce anvelopele subumflate pot creşte rezistenţa la înaintare. În ambele cazuri rezultă un consum mai mare de motorină.

De asemenea, presiunea în pneuri trebuie adaptată la condiţiile de sol şi de climă. Presiunea corectă poate asigura o aderenţă optimă pe teren. Aceasta este importantă nu numai pentru siguranţa operatorului şi a echipamentului, ci şi pentru eficienţa lucrărilor agricole. Pentru a regla corect presiunea din anvelope, fermierii ar trebui să consulte manualul cu recomandările specificate de către producător. Cum să-ţi reduci consumul de motorină la hectar?

Evitaţi condusul agresiv!

Pe drum, conducerea în modul economic nu este rezervată doar automobilelor. Planificarea rutelor pentru a evita deplasările inutile şi a minimiza distanţele parcuse poate genera economii. Conducerea la o viteză moderată şi constantă înseamnă un consum de motorină mai mic. Vitezele ridicate cresc rezistenţa la aer şi solicită mai mult motorul, ceea ce duce la consum mai mare de combustibil. Aşadar, evitaţi accelerările şi frânările bruşte! Unele utilaje agricole sunt dotate cu funcţii speciale de economisire a combustibilului, cum ar fi modurile de conducere economice sau funcţiile de gestionare a motorului. Utilizarea acestor caracteristici poate ajuta la optimizarea eficienţei consumului de combustibil pe hectar.

Utilizarea tehnologiei moderne

Agricultura de precizie şi tehnologiile asociate, cum ar fi sistemele de navigaţie GPS şi utilizarea dronelor, sunt instrumente puternice care pot ajuta fermierii să obţină economii importante de combustibil. Ghidarea precisă a utilajelor agricole pe teren elimină suprapunerile şi reduce chiar numărul de treceri. Prin urmare, fermierii pot reduce timpul de funcţionare al maşinilor agricole şi consumul de motorină asociat cu acestea.

Pe de altă parte, monitorizarea sănătăţii culturilor cu ajutorul dronelor echipate cu camere multispectrale sau termice poate oferi informaţii extrem de utile în vederea identificării timpurii a problemelor din câmp, cum ar fi presiunea de boli sau dăunători, precum şi existenţa unor carenţe nutritive, ceea ce ar permite fermierilor să intervină în mod precis şi eficient acolo unde este necesar.

Adoptarea practicilor agricole durabile

Utilizarea tehnicilor agricole durabile, cum ar fi agricultura de conservare, poate reduce dependenţa de maşini mari şi, implicit, consumul de motorină, în timp ce promovează o utilizare mai sustenabilă a resurselor şi o protecţie mai bună a mediului înconjurător. În agricultura de conservare, se minimizează sau se elimină complet lucrările de prelucrare a solului. Această practică păstrează structura solului şi reduce necesitatea utilizării utilajelor mari şi puternice pentru lucrările de prelucrare, ceea ce duce la o scădere a consumului de motorină. Pe de altă parte, acoperirea solului cu paie sau mulci ajută la menţinerea umidităţii şi la suprimarea creşterii buruienilor, reducând necesitatea utilizării maşinilor pentru erbicidat. Acest lucru poate contribui, de asemenea, la economisirea de carburant.

Educaţie şi formare

Oferiţi operatorilor de maşini şi echipamente agricole acces la programe de educaţie şi formare pentru a-i învăţa despre metodele şi tehnologiile care pot ajuta la reducerea consumului de motorină şi la creşterea eficienţei operaţionale. Dincolo de alegerea utilajelor şi folosirea lor corespunzătoare pentru limitarea consumului excesiv, întreaga strategie de exploatare este cea care determină până la urmă ponderea consumului de combustibil în costurile de exploatare.

O presiune adecvată în pneuri poate reduce rezistenţa la rulare, ceea ce înseamnă că agregatul va necesita mai puţină energie pentru a se deplasa.

Prin adoptarea unor astfel de măsuri, fermierii pot reduce consumul de motorină pe hectar, ceea ce poate duce la economii semnificative de costuri şi la reducerea impactului asupra mediului înconjurător.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!