В мире

Ferma din România unde vacile produc nu doar lapte, ci și curent electric, căldură și compost

Автор: AgroExpert
vaci fermă România - AgroExpert.md

Maxagro Lact este cea mai mare fermă de vaci din vestul țării și locul în care văcuțele produc nu doar lapte, ci și energie electrică,  căldură, dar și compost, un îngrășământ natural extrem de valoros. Exploatația de la Gătaia, județul Timiș, a integrat în producție o stație de biogaz care valorifică cu efiiciență maximă dejecțiile animalelor.

Ferma Maxagro Lact de la Gătaia este una dintre cele mai mari ferme de vaci din România. Performanța legată de dimensiunea exploatației este corelată cu cea de integrare a producției. Astfel, la Maxagro, văcuțele produc nu doar lapte, ci și energie electrică și energie termică. Iar tot circuitul de producție începe din adăposturile ce asigură animalelor cele mai ridicate condiții de bunăstare.

”Grupul Maxagro a început în primă fază cu partea agricolă, începând de la o suprafață relativ mică, 500 de hectare, dar în timp a început să crească, ajungând la mii de hectare. În momentul în care s-a ajuns la o suprafață considerabilă s-a luat în calcul crearea unui sistem integrat, și anume acela de a alipi acestui sector agricol sectorul zootehnic, pentru că spațiul este, aveam cereale, aveam absolut tot ceea ce ne trebuie pentru a dezvolta acest sector. S-a început prin anul 2007, o fermă micuță, undeva până în 300 de capete, după care, normal, crescând partea agricolă, s-a luat în calcul dezvoltarea inclusiv a sectorului zootehnic, ajungând astăzi la nivelul la care suntem, aproximativ 3.000 de capete”, a declarat Leonard Gonciulea, Directorul Maxagro Lact, în cadrul unui reportaj difuzat în rubrica ”Fermierii României” a emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1.

Ferma Maxagro Lact are o sală de muls dispusă paralel, 2 ori 25, în total având 50 de posturi de muls. Vacile sunt mulse de două ori pe zi, exploatația având în prezent, la muls, un efectiv de 1.070 de vaci din totalul de 3.000.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

обратно к списку