В мире

Gavrilița de Ziua Vinului: Istoria ne arată că prin muncă și perseverență putem depăși crizele

Автор: AgroExpert
vin sarbatare producători - AgroExpert.md

Istoria producătorilor de vinuri ne arată că, prin muncă și perseverență, putem depăși crizele mai puternici și mai capabili.

După doi ani de pauză, cei mai talentați vinificatori din țară s-au reunit în inima capitalei pentru a se lăuda cu recolta nouă și a impresiona vizitatorii și turiștii veniți să întâmpine toamna în țara noastră.

Piața Marii Adunări Naționale găzduiește în acest weekend peste 80 de companii cu tradiții, întreprinderi mici și oamenii simpli care au ridicat la rang de artă culesul strugurilor, mustuirea, îmbutelierea licorii lui Bachus și consumul acesteia. M-am bucurat să văd aici și mulți maeștri oenologi care împărtășesc celor curioși din experiența lor, dar și cultivă, astfel, cultura consumului de vin.

Cea de-a 21-a ediție a Zilei Vinului are o conotație aparte și poartă un simbolism profund: face apel la pace și la solidaritate. Și când vorbesc de solidaritate, mă refer inclusiv la necesitatea de a sprijini mai mult ca oricând producătorii vitivinicoli și vinificatorii să-și reorienteze și diversifice piețele de desfacere, astfel încât produsele lor de calitate să ajungă în fiecare colț de lume.

Pe parcursul anilor, industria vinului a fost lovită de embargourile Federației Ruse, crize economice și, mai recent, de pandemie. Cu toate acestea, producătorii de vinuri au muncit cu dârzenie și perseverență la creșterea calității vinurilor, au fost inovativi și creativi în promovarea produselor și au investit mândrie și dragoste în vinăriile noastre frumoase. Dragi vinificatori, ați reușit nu doar sa treceți peste crize, dar și să excelați și să ne duceți faima departe de granițele țării! Despre asta vorbesc cele peste o mie de distincții și medalii câștigate la concursurile internaționale. Tot despre asta vorbește și faptul că vinurile moldovenești se află pe rafturile magazinelor din peste 70 de țări în care se exportă în prezent. Dar poate cel mai important, ați reușit să păstrați și să creșteți locurile de muncă pentru peste 250 mii de oameni care lucrează în industria vinului și ramurile conexe!

Guvernul rămâne a fi un partener de încredere și va acorda în continuare suportul necesar viticultorilor și vinificatorilor pentru a-i impulsiona să-și dezvolte afacerile și să-și extindă exporturile pe piețele țintă. În această săptămână, în timpul vizitei de lucru în Japonia, am discutat cu importatorii niponi de vinuri moldovenești și cu omologul meu, Fumio Kishida, posibilitatea reducerii taxei de import pentru vinurile noastre.”

⚡️Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

 

обратно к списку