В мире

Grâul din Ucraina împarte UE

Автор: AgroExpert
cereale grâu ucraina restricții - agroexpert.md

Polonia, Ungaria și Slovacia au impus interdicții de import pentru produse agricole din Ucraina. Pe 18 septembrie, majoritatea miniștrilor agriculturii din UE au criticat această divizare a pieței interne. Comisarul UE pentru agricultură Wojciechowski vrea să rezolve conflictul prin dialog.

Conflictul privind importul de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina în UE împarte piața internă . Miniștrii agriculturii din UE au discutat în 18 septembrie la Bruxelles despre interdicțiile naționale privind importurile de porumb, grâu și alte produse agricole din Ucraina.

Polonia, Ungaria și Slovacia și-au închis granițele după ce Comisia UE a permis ridicarea restricțiilor la importuri pe 15 septembrie.

Președintele interimar al Consiliului UE pentru Agricultură, ministrul spaniol al Agriculturii Luis Planas Puchades, a declarat că majoritatea statelor membre din Consiliul de Miniștri s-au pronunțat împotriva măsurilor unilaterale ale statelor UE. Scopul principal este solidaritatea cu Ucraina, care se bazează pe veniturile din exporturile de cereale. Comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, dorește să promoveze dialogul cu Polonia, Ungaria și Slovacia și să evite sancțiunile împotriva acestora, scrie Agrimanet.

Ucraina va intenta un proces împotriva restricțiilor naționale

Un reprezentant al guvernului ucrainean a anunțat în weekend că Ucraina va intenta un proces împotriva restricțiilor naționale impuse de cele trei state UE la Organizația Mondială a Comerțului (OMC). De asemenea, se pare că Kievul ia în considerare impunerea de restricții la importul de fructe și legume din Polonia ca măsură de răzbunare.

Wojciechowski a fost surprins de acest lucru. O soluționare pe cale amiabilă ar fi mai bună decât o dispută legală, a spus polonezul. El a subliniat că statele membre UE au făcut eforturi mari pentru a face posibile exporturile de cereale pe scară largă din Ucraina, în ciuda blocajului rutei Mării Negre. Exporturile au crescut efectiv în timpul restricțiilor comerciale de trei luni ale UE, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Comisarul polonez pentru agricultură a declarat că Ucraina nu a suferit nicio pagubă până acum, după cum arată volumele exporturilor. Wojciechowski a dat asigurări: „Vrem să ajutăm Ucraina, dar în așa fel încât fermierii europeni să fie protejați și să nu ajungă în abis ”.

Ucraina ar trebui să controleze exporturile de cereale

În opinia Comisiei, în prezent nu există perturbări ale pieței în statele membre care se învecinează cu Ucraina .

O serie de măsuri au fost convenite cu Kievul pentru a evita excedentele locale în regiunile din apropierea graniței. Potrivit Comisiei UE, Ucraina a fost de acord să ia  toate măsurile legale în termen de 30 de zile, inclusiv un sistem de licențe de export.

În plus, partea ucraineană trebuie să prezinte un plan de acțiune pentru gestionarea și controlul livrărilor către Platforma comună de coordonare a exporturilor de cereale. Comisia Europeană și Ucraina vor monitoriza situația prin intermediul platformei pentru a răspunde situațiilor neprevăzute. Comisia a fost de acord să nu impună nicio restricție atâta timp cât măsurile Ucrainei sunt în vigoare și funcționează pe deplin.

Özdemir critică „solidaritatea cu jumătate de normă” în folosul lui Putin

Președintele Consiliului Spaniol, Planas Puchades, a subliniat că unitatea în cadrul UE nu ar trebui pusă în pericol. Ministrul federal al Agriculturii, Cem Özdemir, a făcut declarații similare, acuzând Polonia, Ungaria și Slovacia de „solidaritate cu jumătate de normă” cu Ucraina. Singurul care beneficiază de acest lucru este președintele rus Vladimir Putin. Ridicarea restricțiilor temporare ale UE a fost decizia corectă a Comisiei UE.

Özdemir a spus că nu știe de vreo lege a UE care să fie compatibilă cu interdicțiile naționale de import. Cu toate acestea, Comisia UE este „gardianul contractelor”. În același timp, ministrul a răspuns îngrijorărilor că importurile ucrainene ar scădea prețurile agricole pentru producătorii interni. Piața europeană absoarbe bine cerealele din Ucraina. Spania, în special, este dependentă de importurile de furaje.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!