В мире

Grâul modificat genetic a intrat pe piață, în Argentina

Автор: AgroExpert
Grâul modificat genetic a intrat pe piață - agroexpert.md

Compania Bioceres Crop Solutions a început comercializarea primelor semințe de grâu modificate genetic (GMO) din lume, după ce au obținut acordul autorităților din Argentina, scrie revista-ferma.ro.

CEO-ul Bioceres, Federico Trucco, a afirmat, în cadrul conferinței BMO Global Farm to Market din New York, că noul soi de grâu modificat genetic HB4 a fost dezvoltat și testat timp de mai mulți ani pe baza unor acorduri pilot cu un număr mic de fermieri, iar din acest sezon el este disponibil în oferta distribuitorilor de inputuri agricole din Argentina.

„Este pentru prima dată când avem această tehnologie la grâu și sperăm ca într-un sezon sau două să îl putem comercializa și în Brazilia, iar ulterior să ne extindem operațiunile oriunde guvernele și grupurile industriale îl vor accepta”, spune Federico Trucco.

Cu 20% mai productiv în condiții de secetă

De altfel, Federico Trucco a subliniat că Bioceres a dezvoltat grâul modificat genetic HB4 pentru a rezista secetei, o problemă recurentă în Argentina în ultimul deceniu.

„În condiții de secetă, grâul modificat genetic HB4 are în medie o productivitate cu 20% mai mare decât cea a soiurilor convenționale, dar au fost situații în care diferența a ajuns și la 43%. Este aproape ca o poliță de asigurare”, a declarat reprezentantul Bioceres pentru Reuters.

Tehnologia modificării genetice a plantelor de cultură presupune transferul ADN-ului de la un organism la altul și este folosită pe scară largă în America de Sud și America de Nord la porumb și soia.

Cum ar putea afecta Europa?

În Europa, din cauza preocupărilor legate de sănătatea umană și mediu, cultivarea plantelor modificate genetic (GMO) este interzisă, însă utilizarea șrotului de soia provenind din plante modificate genetic în furajare animalelor este permisă.

Grâul modificat genetic al companiei Bioceres a primit până acum aprobare pentru cultivare în Argentina, Brazilia și Paraguay, iar pentru procesare și utilizarea cerealelor este acceptat inclusiv în SUA. Deși inițial va avea o cotă de piață redusă, este de așteptat ca vânzările acestui tip de grâu să crească, iar impactul asupra producătorilor tradiționali de grâu convențional să fie vizibile în următorii ani.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!