Mohamed Mustafa, fermier în delta joasă din sud-vestul Bangladeshului, a reînviat practica agricolă a strămoșilor săi de creștere a culturilor plutitoare, în contextul în care nivelurile mărilor în creștere și inundațiile provocate de furtuni amenință tot mai mult terenul agricol, transmite Reuters.
Perioadele de inundații extinse pun în pericol din ce în ce mai des capacitatea oamenilor de a-și crește hrana iar tot mai mulți folosesc platforme plutitoare făcute din vegetație pentru a crește legume și fructe, inclusiv castraveți, ridichi, tărtăcuțe amare, papaya și tomate. Majoritatea sunt vândute ca puieți.
Plutele, țesute din tulpinile speciei invazive de iacint (zambilă), oferă o șansă familiilor în timpul sezoanelor musonice tot mai grave, atunci când terenul uscat este deosebit de rar.
Tehnica veche de 200 de ani a fost inițial folosită de fermierii din regiune în timpul sezonului de inundații, care obișnuia să dureze aproximativ cinci luni în fiecare an. Însă, acum, zona rămâne sub ape timp de 8-10 luni iar proporția de teren inundată crește.
„În zilele astea, terenul este sub apă mult timp. Tehnica aceasta antică ne-a ajutat să ne câștigăm traiul”, a spus Mustafa, în vârstă de 42 de ani, în timp ce planta bile de răsaduri pe paturile plutitoare.
„Tatăl și strămoșii mei toți obișnuiau să facă asta. Însă munca nu este ușoară. Așa că, inițial am încercat să câștig din vânzarea de fructe însă am ajuns dator”, a spus Mustafa, singurul cu un venit din familia sa de șase membri. „Mi-am încercat norocul la agricultura plutitoare acum cinci ani și a făcut o diferență grozavă în viața mea”.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!