În Ucraina, terenurile agricole sunt aparent o sursă de investiţii din ce în ce mai interesantă ca urmare a deschiderii pieţei funciare către persoanele juridice la începutul anului. Acest lucru este demonstrat de o analiză realizată recent de Universitatea de Economie din Kiev împreună cu Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), potrivit căreia 266 de companii au achiziţionat terenuri agricole în Ucraina de la începutul acestui an.
Contrar aşteptărilor, studiul atestă faptul că preţurile la care au fost încheiate contractele de cumpărare au rămas stabile în primele două luni ale acestui an. Astfel, preţul mediu pe hectar în luna ianuarie a fost de 41.700 UAH (echivalentul a aproximativ 982 de euro), iar în februarie a fost de 41.600 UAH (980 euro), scrie Revista-Ferma.
Un total de aproximativ 9.600 de contracte de cumpărare a terenurilor agricole au fost înregistrate în luna februarie. Suprafaţa totală, 22.000 de hectare, a fost cu aproximativ 50% mai mare decât în ianuarie. Ponderea persoanelor juridice pe piaţa terenurilor agricole din Ucraina în prima lună a acestui an era de 10,3%, în timp ce în februarie a urcat la 15,8%.
Moratoriul a fost ridicat după 20 de ani Codul funciar ucrainean, care era în vigoare de la începutul anului 2002, a permis în principiu vânzarea de terenuri agricole de până la 100 de hectare.
Cu toate acestea, un moratoriu asupra achiziţiilor de terenuri fusese impus şi prelungit în mod repetat până în 2020, când a fost ridicat la îndemnul Băncii Mondiale, a Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Europene de Dezvoltare.
De la 1 ianuarie 2024, entităţile juridice deţinute de cetăţeni ucraineni au permisiunea de a cumpăra până la 10.000 de hectare de teren agricol. Cu toate acestea, vânzarea terenurilor de stat şi locale este în continuare interzisă.