В мире

Ministrul ucrainean al Agriculturii, demis. Care este cauza

Автор: AgroExpert
Ministrul ucrainean al Agriculturii, demis - agroexpert.md

Parlamentul ucrainean a acceptat demisia ministrului agriculturii, Mikola Solski. Acesta este acuzat de corupție pentru că și-ar fi însușit terenuri aparținând statului înainte de a face parte din guvern, a anunțat, pe 10 mai, ministerul său.

La sfârșitul lunii aprilie, Solski a fost plasat în arest preventiv și eliberat la scurt timp după achitarea unei importante cauțiuni în valoare de 75,7 milioane de hrivne (circa 1,78 de milioane de euro), scrie digi24.

Aceasta a fost prima oară când un ministru în funcție a fost arestat în Ucraina, potrivit militanților anticorupție din țară.

Mikola Solski şi-a prezentat demisia încă din 25 aprilie, la două zile după ce au fost anunțate acuzațiile împotriva sa, dar aceasta trebuia să fie aprobată oficial pentru a intra în vigoare. Rada Supremă (parlamentul unicameral al Ucrainei) a „acceptat-o”, a anunţat vineri Ministerul Agriculturii, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Care sunt acuzațiile

Mikola Solski este suspectat de a-și fi însușit terenuri publice în valoare de aproape „6,9 milioane de euro” și de „încercarea de a-și însuși altele”, în valoare de circa 4,5 milioane de euro.

În acest scop, spun autoritățile, el a acționat împreună cu responsabili din serviciul de stat pentru cadastru și cartografie. Ei sunt suspectați că și-au însușit între 2017 și 2021 aproape 2.500 de hectare în regiunea Sumî (nord-est) printr-un sistem care presupunea deturnarea unor documente oficiale.

Mikola Solski a lucrat până în 2019 pentru un cabinet de avocatură, potrivit biografiei sale oficiale. În același an, el a fost ales în parlament pe lista partidului președintelui Volodimir Zelenski, apoi numit ministru în martie 2022.

 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!