В мире

Moment de cotitură peste Prut! Autoritățile vor să regândească producția de hrană

Автор: AgroExpert
alimente România strategie - AgroExpert.md

România se află într-un moment în care trebuie să regândească producţia de hrană, pentru că este o mare putere agricolă, dar dependentă de import şi acest lucru înseamnă un risc naţional major, susţine Valeriu Tabără, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) "Gheorghe Ionescu-Şişeşti".

„Suntem într-un moment în care trebuie să gândim foarte serios această situaţie a producţiei de hrană, pentru că România, alături de Italia, de Franţa, de Germania, este o mare putere agricolă. Dar aici este o problemă pe care, din păcate, noi ne ferim să o discutăm: suntem o mare putere agricolă, dar dependentă de import. Asta înseamnă un risc naţional major”, a declarat pentru AGERPRES preşedintele ASAS, Valeriu Tabără.

Acesta afirmă că nu există riscul ca România să intre într-o criză alimentară, deşi tot mai multe organisme internaţionale transmit avertismente legate de securitatea alimentară mondială.

„România nu poate intra într-o criză alimentară decât dacă, doamne fereşte, ne trezim într-o sistem de dezorganizare totală, dar nici atunci pentru că sunt încă surse suficiente. Problema este a eficienţei şi a capacităţii de a avea durabilitate. Şi nu e vorba numai de cantitate, e vorba şi de calitatea reală. Securitatea alimentară mondială şi viitorul nu este numai pentru cantitate, este pentru calitate, pentru că evoluţia minţii şi a inteligenţei umane este strict legată de creşterea calităţii alimentelor. Şi asta este de netăgăduit”, a subliniat Tabără.

Potrivit sursei citate, discuţiile despre o potenţială criză alimentară la nivel mondial au fost şi în urmă cu 10 ani când se punea problema transparenţei stocurilor regionale de alimente.

„Nu se discută doar acum despre o criză alimentară. Încă din 2011, la Berlin, în luna ianuarie, unde este un fel de Crans Montana al Agriculturii, ministrul francez a ridicat problema transparenţei stocurilor regionale, pentru că, din păcate, pe problemele de hrană se joacă ca şi pe arma atomică. Nicio armă şi niciun sistem nu va funcţiona dacă nu există mâncare. Asta e problema numărul 1. În urmă cu câţiva ani s-a făcut un anumit joc cu orezul, o cădere bruscă, un blocaj, şi imediat s-a intrat în panică majoră. De atunci jocul acesta cu producţia agroalimentară este un unul care intră în sfera strategică de mari interese. Prin anumite măsuri poţi bloca anumite zone ale globului şi poţi crea probleme formidabile de ordin social. Dacă nu este pâinea pe masă 3-4 zile practic nu mai poţi rezolva nimic altceva”, a explicat el.

Fostul ministru al Agriculturii consideră că problemele actuale ale agriculturii şi industriei alimentare româneşti sunt altele decât cele două evenimente majore cu care ne confruntăm şi pe care le invocăm, respectiv pandemia şi războiul din Ucraina, dar sunt şi mult mai vechi.

⚡️Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!