В мире

Peste 60% din solurile europene sunt nesănătoase şi se degradează continuu

Автор: AgroExpert
soluri nesănătoase degradează - agroexpert.md

Peste 60% din solurile europene sunt nesănătoase și se degradează continuu, iar România este puternic afectată de acest fenomen, afirmă europarlamentarul român Dan Motreanu. El face trimitere la un audit al Curţii de Conturi Europene, care arată că „statele membre, în colaborare cu Comisia, nu au elaborat măsuri ţintite către regiunile cu soluri degradate şi nici nu au asigurat finanţare suficientă”.

„Uniunea Europeană înregistrează pagube de peste 50 de miliarde de euro din cauza solurilor degradate. Am participat astăzi la lucrările Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală a Parlamentului European, unde Curtea de Conturi a prezentat rezultatele analizei eforturilor UE pentru gestionarea durabilă a solului”, susține acesta.

Potrivit lui Motreanu, auditul indică faptul că „Politica Agricolă Comună dispune de o serie de instrumente menite să încurajeze îmbunătăţirea gestionării solului, precum standardele de ecocondiţionalitate sau măsurile voluntare cum ar fi sprijinirea investiţiilor în agricultura de precizie”.

„Cu toate acestea, statele membre, în colaborare cu Comisia, nu au elaborat măsuri ţintite către regiunile cu soluri degradate şi nici nu au asigurat finanţare suficientă pentru o gestionare durabilă a solului. Nu s-au îndeplinit obiectivele Directivei privind nitraţii, în special din lipsa datelor pentru indicatorii-cheie privind utilizarea gunoiului de grajd. De asemenea, statele membre au finanţat prea puţine măsuri de gestionare a gunoiului de grajd”, se mai arată în raportul Curţii de Conturi, potrivit lui Motreanu.

Raportul mai arată că, din cauza cerințelor adesea neambițioase ale standardelor și a direcționării limitate la nivel național, instrumentele europene disponibile nu au fost utilizate suficient, dar există în continuare posibilități considerabile de îmbunătățire a sănătății solului.

„Pentru mine și PPE, aceste concluzii arată clar o lipsă de informare suficientă la toate nivelurile de decizie europene privind importanța solurilor sănătoase, o delăsare din partea Comisiei privind prioritizarea unei gestionări durabile a acestei resurse neregenerabile în politicile europene și o lipsă de direcționare a fondurilor și măsurilor către zonele care au cea mai mare nevoie. Recomand Comisiei să revizuiască și să raporteze cu privire la nivelul de ambiție al standardelor de ecocondiționalitate și să raporteze cu privire la direcționarea măsurilor PAC către cele mai presante probleme locale sau regionale legate de sol”, a conchis eurodeputatul.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!  

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!