В мире

Prețul grâului scade la nivelurile de dinainte de războiul din Ucraina

grâu expoert, recoltă - AgroExpert.md

Acum, cu ajutor internațional, se pare că apar diverse oportunități de export pentru cereale ucrainene, iar Rusia este, aparent, gata să lase cerealele ucrainene să intre pe piețe. Prețurile grâului au scăzut vineri la niveluri nemaivăzute de când a început invazia rusă a Ucrainei.

Prețurile cerealelor continuă să scadă. Între timp, prețurile la grâu, porumb și orz aproape au atins nivelul de dinaintea războiului din Ucraina – 264,75 euro/to la 21.02.2022. Așa cum se întâmplă adesea, acestea pot fi speculații înainte ca piața să-și dea seama cât de mică este cu adevărat noua recoltă.

Rusia și- a reiterat disponibilitatea de a colabora cu Națiunile Unite pentru a aborda riscurile unei crize alimentare globale, inclusiv pentru a-și îndeplini angajamentele de export de alimente și îngrășăminte . Angajamentele au fost făcute în timpul unei întâlniri între ministrul rus de externe Serghei Lavrov și secretarul general al ONU Antonio Guterres, a declarat ministerul lui Lavrov într-un comunicat.

Prețurile grâului pentru noua recoltă au scăzut cu puțin sub 16 EUR, până la 334,50 EUR pe tonă, vinerea trecută (1 iulie). De la vârful prețului de la mijlocul lunii mai – 438,25 euro/to la 16.05.2022, prețurile europene la grâu au scăzut cu 105 EUR pe tonă sau 25% – la un nivel văzut ultima dată la sfârșitul lunii martie/începutul lunii aprilie.

Ieri, 4.07.2022, s-a înregistrat o revenire a prețurilor grâului la Paris – 343,25 euro/to, datorită în special unei noi achiziții de către Egipt sub formă de negocieri private. Au fost contractate astfel în total 444.000 t, împărțite astfel: 214.000 t de origine rusă, 170.000 t de origine franceză și 60.000 t de origine românească. Este destul de neobișnuit să vedem originea franceză selectată la începutul campaniei, ceea ce sugerează o bună competitivitate în prezent și o cerere internațională susținută.

Prețurile porumbului de pe piața futures au scăzut, de asemenea, cu încă 10 euro vineri, la doar 288,25 euro pe tonă. Acesta este cel mai mic preț al porumbului de la sfârșitul lunii februarie – când a început războiul din Ucraina.

Rapița continuă să sufere din cauza scăderii prețurilor la uleiul de palmier, Indonezia crescând din nou cotele de export. În acest context, rapița este, de asemenea, în scădere, iar raportul Statcan care urmează să fie lansat ar trebui să confirme o creștere netă a suprafeței de rapișă în Canada, probabil de peste 21 de milioane de acri.

⚡️Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!