Mulți fermieri sunt supărați. Stocirile de cerealele, la nivel mondial, sunt mai mici ca niciodată În ciuda acestui fapt, prețurile scad înainte de recoltare. Cum poate fi explicat acest lucru? Sunt prețurile manipulate la burse?
Este posibil? Și, ca și în cazul altor produse agricole, există o tendință tipică sezonieră a prețurilor pentru cereale?
Dacă cei doi ani 2021 și 2022, excepționali din punct de vedere al prețului, sunt ignorați, prețurile grâului, în ciuda tuturor fluctuațiilor, arată un model sezonier foarte clar de-a lungul anilor (vezi graficul). Potrivit acesteia, prețurile grâului au scăzut în medie cu 10 euro pe tonă cu aproximativ 4 până la 8 săptămâni înainte de recoltare, în ultimii ani.
Dar acesta scade și mai clar, în toți anii, imediat după recoltare. În medie, prețurile grâului au scăzut din nou după recoltare cu cel puțin 10 euro pe tonă, la cel mai scăzut nivel al anului. Fermierii care au fost nevoiți să-și vândă grâul în acest moment au obținut cele mai slabe prețuri ale anului. Media pe termen lung pentru acestea este de 20 până la 30 de euro – sau cu 15 până la 20% sub cele mai mari prețuri ale anului, notează agrimanet.ro.
Motivele unei astfel de vânzări, într-un moment total nefavorabil din punct de vedere al tehnologiei pieței, pot fi foarte diferite și pot consta în probleme de lichiditate sau lipsa opțiunilor de stocare. Dacă te uiți la curba prețurilor, totuși, un lucru devine clar: depozitarea cerealelor merită în majoritatea anilor și aduce fermierului prețuri semnificativ mai mari în medie decât vânzarea lor imediat după recoltă.
În medie, în ultimul deceniu, prețurile cerealelor au crescut constant de la punctul scăzut din septembrie și, în general, au atins cel mai ridicat nivel la sfârșitul anului și în primele trei-patru luni ale anului următor. După aceea, coboară iar. Acest model este destul de clar.
O manipulare a prețurilor cerealelor de pe piețele futures (și astfel și prețurile spot, care sunt strâns legate de piețele futures) de către marile fonduri speculative, marii investitori sau comercianții de cereale pare dificilă sau imposibilă, fie și doar din cauza cantităților enorme / vânzările tranzacționate pe burse. Cifra de afaceri zilnică pentru grâu pe piața futures din SUA CBOT a fost între 35.000 și 80.000 de contracte în ultimele săptămâni: cu o dimensiune a contractului de 5000 de busheli sau 136 de tone, aceasta corespunde unei cifre de afaceri zilnice de aproximativ 4 până la 11 milioane de tone de cereale.
⚡️Следите за новостями Agroexpert в -> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!