Prețurile îngrășămintelor de pe piața mondială au scăzut cu aproximativ 20% începând cu jumătatea lunii octombrie. În Europa, scăderea nu a fost la fel de mare. Dar fermierii încă nu cumpără.
Prețurile europene ale azotului continuă să scadă, iar fermierii rămân precauți. Cererea de fosfat rămâne, de asemenea, slabă pe majoritatea piețelor, deși unele semne de stabilizare a prețurilor au apărut în Brazilia și India.
India a anunțat săptămâna trecută o nouă licitație pentru importul de uree, pe fondul prețurilor de export volatile . Analiștii raportează, de asemenea, exporturi mari de sulfat de amoniu din China, unde oferta a crescut brusc, acesta nefiind supus restricțiilor și cotelor de export precum majoritatea îngrășămintelor din China.
O presiune asupra prețurilor o exercită prețurile gazelor care pe piețele spot continuă să scadă. Prețurile gazelor au scăzut față de vârful înregistrat la sfârșitul lunii august, permițând redeschiderea multor linii de producție de amoniac în Europa. La mijlocul lui august era un preț de 350 euro, astăzi prețul de referință de la Amsterdam este de 125 euro.
Compania norvegiană Yara International, una dintre cele mai mari companii de îngrășăminte din lume, a declarat că acum operează la 65% din capacitatea sa europeană de amoniac – după ce a redus producția la puțin peste o treime din capacitatea sa totală în a doua jumătate a acestui an.
Vom auzi un refren: stocurile producătorilor sunt mari! Care stocuri? Cele făcute când a fost oprită producția? Sau vorbim de stocurile făcute la începutul anului când abia se stabileau sancțiuni împotriva Belarusului și Rusiei?
Dar fermierii rezistă și nu cumpără. Fermierii, atenți la prețul ridicat al îngrășămintelor, trebuie să fie foarte reticenți în a cumpăra. Trebuie să sufoce cererea, provocând o ofertă excesivă, un blocaj al stocurilor! Fermierul poate rezista un an cu o fertilizare redusă, producătorul nu-și permite stocuri blocate!
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!