În 2025 se prevede o scădere a producției de carne de vită, arată datele unui raport al Comisiei Europene. De asemenea, consumul mediu de carne de vită pe cap de locuitor va scădea cu 1,7% în acest an, ajungând la 9,6 kilograme.
În ceea ce priveşte carnea de porc, se aşteaptă o scădere a producţiei cu 0,5% în acest an şi cu 0,2% în 2025. Răspândirea pestei porcine africane continuă să fie principala ameninţare pentru acest sector. De asemenea, se preconizează o stabilizare a consumului pe cap de locuitor la 30,9 kilograme, în timp ce preţurile ridicate reprezintă o provocare majoră pentru exporturi.
În schimb, sectorul avicol din UE se află pe un trend ascendent, cu o creștere a producției de 4% și a exporturilor cu 3% în 2024. Această creștere se va menține și în 2025, iar consumul de carne de pasăre pe cap de locuitor va ajunge la 25,2 kg.
În ceea ce privește producția de lapte în UE, se preconizează că va crește ușor în 2025, în ciuda scăderii numărului de vaci cu 0,7%. Acest declin va fi compensat de o creștere a productivității vacilor, cu 1% mai mult lapte per cap de animal. Producția de brânzeturi ar putea continua să crească, iar exporturile ar putea beneficia de prețuri competitive. Totuși, cererea pentru produsele lactate rămâne incertă, iar prețurile la unt au crescut mult în 2024 din cauza unei oferte limitate și a cererii stabile.
Datele actualizate pentru anul de piață 2023/24 sunt disponibile în raportul detaliat publicat de Comisia Europeană.