В мире

Rusia vrea să exporte peste 65 de milioane de tone de cereale

Автор: AgroExpert
Rusia export cereale - agroexpert.md

După o recoltă record, Rusia intenționează să exporte peste 65 de milioane de tone de cereale, conform datelor Guvernului de la Moscova. Cu o recoltă de peste 151 de milioane de tone cereale și legume, inclusiv aproape 99 de milioane de tone de grâu, Rusia își va putea acoperi propriile necesități și va putea exporta cantități record.

Rusia a încheiat precedentul sezon cu exporturi record de 60 de milioane de tone cereale. Conform declarațiilor ministrului Agriculturii Dmitri Patruşev, Rusia a realizat deja al doilea cel mai ridicat randament la cereale din istoria țării, în sezonul dintre verile anilor 2023 și 2024.

De asemenea, alte recolte de produse agricole, cum ar fi orez și cartofi, au crescut în 2023, scrie adevarul.ro.

După invadarea Ucrainei, sectorul agriculturii din Rusia s-a confruntat cu sancțiuni, iar autoritățile de la Kiev au acuzat Moscova că de la începutul invaziei s-au furat cereale ucrainene în valoare de un miliard de dolari.

În mod repetat președintele rus Vladimir Putin s-a plâns de sancțiunile care, susține el, afectează exporturile de cereale rusești. Rusia a început pe 17 noiembrie livrările gratuite de cereale promise de Putin către mai multe țări africane, primele fiind Somalia și Burkina Faso.

Președintele rus a promis să livreze cereale cu titlu gratuit în șase țări africane, cu ocazia summitului Rusia-Africa, organizat în iulie la Sankt Petersburg, la scurt timp după ce Moscova s-a retras din acordul care permitea exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră.

Producția rusă de grâu ar putea ajunge la 90 de milioane de tone în 2024, într-o a treia recoltă excepțională consecutivă, în urma unei campanii favorabile de însămânțare de toamnă, a anunțat marți Agritel.

„Această estimare pentru recolta din 2024-25 sugerează că producția record înregistrată în ultimii doi ani în Rusia este aici pentru a rămâne”, a declarat Agritel, divizia de analiză agricolă a Argus.

Combinate cu stocurile, perspectivele de recoltă ar menține oferta totală de grâu rusesc peste 100 de milioane de tone pentru al treilea sezon consecutiv în 2024/25, se arată într-o notă.

Rusia, cel mai mare exportator de grâu din lume, a recoltat o recoltă record în 2022, iar producția din acest an se așteaptă să fie a doua cea mai mare.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!