В мире

Sorgul, cultura care câștigă tot mai mult teren

În 2020, suprafața semănată cu sorg a crescut cu 18% în Uniunea Europeană (sursă: Sorghum ID). Această creștere se aplică atât sorgului boabe (+20%), cât și sorgului furajer (+12%). Cum poate fi explicată această dinamică excepțională? Datorită proprietăților acestei culturi, pe care vi le prezentăm în acest material despre sorg.

Cu origini în Africa, sorgul este a V-a cereală principală din lume (cu 49 de milioane de hectare de producție), după porumb, grâu, orez și orz. La nivel global, 50% din suprafața cultivată cu sorg se află în Africa, dar este cultivat și în Statele Unite, unde suprafața semănată  a crescut considerabil, și în Argentina, India, China și Australia. Pe scurt, pe toate cele cinci continente.

În Europa, producția a depășit jumătate de milion de hectare. Dinamica este, prin urmare, semnificativă și este confirmată. Rusia se poziționează ca cel mai mare producător de pe continentul european, urmată de Franța, unde în 2020 existau 122.000 de hectare de sorg. Franța este, de asemenea, țara cu cea mai puternică dinamică (o tendință ascendentă deosebit de puternică în ultimii trei ani).

Sorgul este în plină expansiune: cu un consum redus de apă, are multe utilizări, de la hrana animalelor până la hrana umană. Sorgul câștigă teren în Europa, în primul rând pentru că este o cultură care se adaptează foarte bine la schimbările climatice, necesită un consum redus de apă, având o toleranță ridicată la secetă.

În al doilea rând, permite fermierilor să obtină o producție sigură, asigurând diversificarea rotației culturilor. Sorgul poate fi o cultură alternativă avantajoasă atunci când producția obișnuită este afectată de condițiile meteorologice nefavorabile sau de dăunători. Pentru crescătorii de animale, sorgul este, de asemenea, un mijloc de a asigura aprovizionarea cu furaje.

În plus, utilizările finale ale sorgului sunt multe și variate. Procesatorii încep să aprecieze sorgul boabe pentru numeroasele sale beneficii ca și cereală. Bogat în proteine ​​și cu o bună valoare energetică, sorgul boabe este cunoscut pentru hrana animalelor, având o piața țintă în Europa: este utilizat pe scară largă în creșterea păsărilor și a peștilor și este, de asemenea, o componentă a hranei pentru animale. De exemplu, în ceea ce privește utilizarea sa ca hrană pentru animale, Catalonia este cel mai mare importator de sorg boabe pentru hrana porcinelor. În Ungaria, 90% din sorgul boabe este utilizat pentru hrana animalelor. Calitățile semințelor limitează riscul gustului rânced care uneori poate fi găsit la șunca pe care o mâncăm. Bogat în fier, zinc, calciu, vitamina B9 și cunoscut pentru calitățile sale antioxidante, sorgul este folosit și pentru hrana umană, de exemplu pentru a produce sorg expandat, fulgi, lapte și paste. În Africa, semințele de sorg sunt consumate în mod obișnuit în făină sau griș; sunt folosite și în berile tradiționale fără gluten.

Aproape 60% din producția de sorg de pe continent este utilizată pentru consumul uman. În China, semințele de sorg sunt folosite pentru a produce un cocktail, Baijiu, în acest caz apreciat pentru conținutul ridicat de amidon. Whisky și vodca încep, de asemenea, să fie produse din sorg. În ultimii doi ani, Republica Moldova a început să producă vodcă din sorg.

Sorgul furajer este utilizat sub diferite forme: sorg de siloz, biomasă sau pentru pășunat. Cu o tulpină bogată în zaharuri, este utilizat pentru animale și permite o conservare îmbunătățită a silozului.

Este, de asemenea, utilizat în producția de bioenergie, cum ar fi bioetanolul (1 tonă de sorg boabe poate fi utilizat pentru a produce 400 de litri de etanol) sau metan. Un hectar de sorg poate produce aproximativ 7.000 m3 de biogaz. De asemenea, sorgul din biomasă, bogat în fibre, poate fi utilizat în fabricarea de biomateriale, coloranți sau materiale plastice.

Mai mult, în Europa, sorgul beneficiază de o bună imagine socială: se poate adapta la constrângerile schimbărilor climatice și răspunde dorinței consumatorilor de a încerca noi produse.

Dinamica se reflectă în cifre. De exemplu, vânzările de semințe de sorg în Europa au crescut cu 60% în ultimul exercițiu financiar și se preconizează că această creștere va continua în 2021. Un exemplu cheie este în Ungaria, unde suprafața totală semanată cu sorg boabe a crescut cu 40% față de 2019, iar suprafața semanata cu sorg furajer a crescut cu 35%.

️Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!

Источник: Cotidianulagricol.ro

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!