В мире

SUA îndemnă tacit achiziția de fertilizanți din Rusia, pentru a debloca exportul de cereale din Ucraina

cereale export Ucraina - AgroExport

Guvernul SUA încurajează neformal companiile agricole și de transport maritim să cumpere și să transporte mai mult îngrășământ rusesc, potrivit unor persoane familiarizate cu situația, deoarece temerile privind sancțiunile au dus la o scădere bruscă a aprovizionării, alimentând costurile alimentare globale în creștere.

Efortul face parte din negocierile complexe și dificile aflate în desfășurare, care implică Națiunile Unite, pentru a stimula livrările de îngrășăminte, cereale și alte produse agricole din Rusia și Ucraina, care au fost perturbate de invazia președintelui Vladimir Putin asupra vecinului său din sud, Ucraina potrivit bloomberg.com.

Oficialii americani și europeni au acuzat Kremlinul că folosește criza alimentară ca armă, împiedicând Ucraina să exporte cereale. Rusia neagă acest lucru, chiar dacă a atacat porturi cheie, dând vina pe întreruperile transporturilor pe sancțiunile impuse de SUA și aliații săi asupra invaziei.

UE și SUA au introdus scutiri în restricțiile lor de a face afaceri cu Rusia pentru a permite comerțul cu îngrășăminte, în condițiile în care Moscova este un furnizor global cheie. Dar mulți expeditori, bănci și asigurători au stat departe de comerț de teamă că ar putea încălca din greșeală regulile. Exporturile rusești de îngrășăminte au scăzut cu 24% în acest an. Oficialii americani, surprinși de amploarea precauției, se află în situația aparent paradoxală de a căuta modalități de a le stimula.

Impulsul SUA subliniază provocarea cu care se confruntă Washingtonul și aliații săi, deoarece încearcă să crească presiunea asupra lui Putin urmare a războiului din Ucraina, dar și să limiteze daunele colaterale aduse unei economii globale care este puternic dependentă de aprovizionarea cu mărfuri din Rusia, de la gaze naturale și petrol la îngrășăminte și boabe. Prețurile pentru toate acestea au crescut și mai mult de la începutul războiului în februarie, un punct pe care Putin îl face în mod regulat în eforturile sale publice de a submina sprijinul pentru sancțiuni.

Kremlinul a cerut SUA să ofere garanții cumpărătorilor și expeditorilor de îngrășăminte și cereale că nu sunt supuși sancțiunilor, sugerând că este o condiție a oricăror măsuri de a debloca acum transporturile de produse agricole ucrainene.

„Pentru Rusia, este foarte important ca autoritățile americane să trimită un semnal clar că aceste acorduri sunt permise și în interesul securității alimentare globale și nu ar trebui să refuze să le îndeplinească”, a declarat Ivan Timofeev, specialist în sancțiuni la Kremlin.

În timp ce Rusia susține că temerile legate de sancțiuni îi împiedică și exporturile de cereale, transporturile totale în acest sezon au scăzut cu doar 14%, iar exporturile de grâu s-au dublat în mai, potrivit Uniunii cerealelor din țară.

Peste 25 de milioane de tone de cereale, ulei de floarea-soarelui și alte mărfuri sunt blocate în Ucraina din cauza temerilor de securitate în porturile Mării Negre și pe căile maritime folosite în mod tradițional pentru a le transporta pe piețele globale. Oficialii avertizează că situația va deveni mai gravă odată cu începerea noii recolte.

Discuțiile privind eliberarea acestor transporturi au decurs lent, Putin încercând să dea vina pe Ucraina pentru că nu dorește să scoată minele din porturile plasate pentru a le apăra de eventualele atacuri ale forțelor ruse. Kievul a spus că nu este convins de asigurările Moscovei că nu va lovi, menționând că și Rusia a insistat înainte de război că nu va invada.

Rusia a câștigat sprijinul Turciei în cererile sale de scutire a sancțiunilor săptămâna trecută, dar eforturile Ankara de a media o soluție de repornire a transporturilor nu au dat până acum rezultate.

Companiile de transport maritim rămân extrem de precaute față de Marea Neagră, având în vedere sancțiunile și temerile de securitate, iar oficialii din industrie spun că va fi nevoie de un impuls internațional mai concertat pentru a le liniști. Eforturile de a transporta produse ucrainene pe calea ferată în Europa au dat rezultate limitate, pe fondul ecartamentului diferitelor și alte probleme logistice.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!