В мире

Terenurile agricole din SUA - distruse de panourile fotovoltaice

Автор: AgroExpert
unele dintre cele mai fertile terenuri agricole sunt transformate în parcuri fotovoltaice - agroexpert.md

În Statele Unite ale Americii, unele dintre cele mai fertile terenuri agricole sunt transformate în parcuri fotovoltaice, însă modificările necesare pentru instalarea panourilor solare le degradează, făcându-le nepracticabile pentru agricultură. Fermierii închiriază aceste terenuri dezvoltatorilor din sectorul energetic, atrași de veniturile superioare celor din agricultură.

De exemplu, în 2019, Dave Duttlinger a închiriat 445 de acri lângă Wheatfield, Indiana, care au fost acoperiți cu panouri solare, ducând la degradarea solului prin împrăștierea de nisip și făcând imposibilă cultivarea ulterioară. Chiriile oferite pentru terenurile destinate energiei sunt considerabil mai mari decât cele din agricultură, ceea ce îi atrage pe proprietarii de terenuri. Totuși, agronomii avertizează că această practică poate afecta negativ potențialul agricol pe termen lung al SUA, scrie Reuters.

Solul de sub panouri, acoperit cu nisip

Conform contractului de închiriere analizat de Reuters, Dunns Bridge s-a angajat să facă „eforturi comerciale rezonabile pentru a minimiza daunele și perturbările culturilor și terenurilor agricole cauzate de activitățile de construcție” în afara șantierului și să „nu îndepărteze solul agricol” de pe proprietate. Totuși, subcontractanții au lucrat pe câmpurile lui Duttlinger pentru a construi drumuri și a instala stâlpi și panouri. Compania de energie a modificat peisajul, împrăștiind nisip fin pe suprafețe mari de sol fertil, astfel că, anul trecut, majoritatea terenului de sub panourile solare a devenit acoperit cu nisip maroniu-gălbui și fără vegetație.

„Nu voi mai putea planta nimic pe acea suprafață de teren”, a declarat fermierul. Aproximativ o treime din ferma sa de 1.200 de acri, unde cultivă porumb, soia și lucernă pentru vaci, a fost închiriată.

Proiectul Dunns Bridge Solar este operat de NextEra Energy Resources LLC, cel mai mare producător de energie regenerabilă din lume, de la solară la eoliană. Duttlinger a relatat că atunci când s-a plâns la NextEra despre daunele aduse terenurilor sale, compania a spus că va evalua orice lucrări de remediere necesare la sfârșitul contractului în 2073, conform termenilor acordului.

O parte din ferma lui Duttlinger, acum parțial acoperită de panouri solare, este clasificată de Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA) drept solul cel mai productiv pentru culturi.

Dezvoltatorii de energie oferă chirii mult mai mari decât cele din sectorul agricol

Pentru proprietarii de terenuri precum Duttlinger, chiriile oferite de sectorul energetic sunt atractive, variind între 900 și 1.500 de dolari per acru pe an, cu o rată anuală în creștere. În comparație, arendele agricole pentru porumb și soia din Indiana, Illinois și Iowa sunt în medie de 251 de dolari per acru în 2023, conform unui raport USDA.

Unii dezvoltatori de energie regenerabilă consideră că nu toate terenurile arendate devin proiecte solare. Unii își configurează terenurile pentru a permite creșterea culturilor printre panouri, în timp ce alții, precum Doral Renewables LLC, folosesc animale pentru a pășuna în jurul panourilor ca metodă de îngrijire a terenului. De asemenea, dezvoltatorii susțin că în Vestul Mijlociu, unde o treime din recolta de porumb este utilizată pentru producția de etanol, energia solară este esențială pentru alimentarea utilajelor electrice.

Economiștii agricoli și agronomii argumentează că scoaterea din circuitul agricol chiar și a unor suprafețe mici din cele mai bune terenuri agricole pentru dezvoltarea energiei solare și provocarea de daune solurilor valoroase vor afecta semnificativ potențialul viitoarelor recolte ale SUA.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!