Omnia Europe are un ajutor de stat aprobat în valoare de 140 de milioane de lei, adică 28 de milioane de euro, și vrea să împrumute alte 63 de milioane de euro pentru extinderea capacității de producție la fabrica din Medgidia, România.
Omonia Europe a solicitat anul trecut un ajutor de stat de 140 de milioane de lei, care nu a primit undă verde în sesiunea din 15 iunie – 26 iulie. Datele din Monitorul Oficial arată că acum compania are un acord de finanțare emis de Ministerul Finanțelor în 28 decembrie 2022.
Luna trecută, acționarii firmei din România au decis contractarea unui credit de 40 de milioane de euro de la Banca Transilvania, „având drept scop finanțarea/refinanțarea costurilor totale de dezvoltare nete de TVA ale proiectului nou de investiție industrială care prevede extinderea capacității de producție a fabricii de producție amidon și produse din amidon cu construcții noi și achiziții de utilaje/echipamente, plata altor cheltuieli legate de proiect, în vederea realizării unei unități de producție a amidonului ceros și a altor produse secundare rezultate”, potrivit informațiilor publicate în Monitorul Oficial și consultate de Economica.net.
Pe lângă acest credit, acționarii Omnia au mai hotărât și contractarea unui credit punte/plafon pentru prefinanțarea ajutorului de stat în valoare de 20 de milioane de euro, dar și a unui credit pentru TVA, de 15 milioane de lei.
Omnia a anunțat investiția în 2016
Fabrica de amidon de la Medgidia a fost deschisă anul trecut în urma unor investiții de aproape 80 de milioane de euro, potrivit ZF. Omnia Europe a mai primit un ajutor de stat în decembrie 2018, în valoare de 17,3 milioane de euro pentru fabrica de la Medgidia.
În 2016, Economica.net anunța că turcii pregătesc investiții de peste 200 de milioane de euro în fabrica de amidon din județul Constanța.
În noua fabrică se produce maltodextrină pentru a satisface cererea actuală şi viitoare de produse alimentare de calitate pentru copii. Fabrica va avea şi o capacitate de producţie de fructoză cristalină. Tot aici se vor mai produce şi glucoză, siropuri de fructoză, amidon de porumb și monohidrat de dextroză.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!