Noi reguli în producția alimentară. Comisia Europeană interzice toate aromele artificiale de fum folosite pentru afumarea brânzeturilor, a cărnii, dar și a peștelui. Experții au ajuns la concluzia că aceste produse conțin substanțe chimice cu efect toxic asupra organismului și pot pune în pericol sănătatea consumatorilor, scrie presa de pe Prut.
Noile norme vor intra în vigoare pe data de 20 august, iar producătorii trebuie să își reînnoiască rețetele, este vorba despre acei producători care foloseau arome artificiale cu gust de afumat, pentru a le putea introduce pe piață până la data de 1 iulie 2029.
Experții au ajuns la concluzia că aceste substanțe pot fi nocive pentru sănătatea consumatorilor. De exemplu, în România, în Fundata, județul Brașov, încă mai sunt gospodari care utilizează metodele tradiționale de afumat.
Aceasta este o afumătoare, o construcție din lemn și tablă, iar înăuntru se găsesc produse tradiționale. De obicei se afumă carnea, slănina, cârnații, însă în acest moment gospodarii au în afumătoare caș, pe care îl lasă timp de două zile la afumat.
În această afumătoare se aprinde focul cu diferite tipuri de lemn, printre care lemnul de fag, dar și rumeguș. Lasă focul timp de două zile pentru ca aceste brânzeturi să se afume și să fie gustoase.
Afumarea tradițională este o metodă de conservare și protejează suprafața produselor, atât a brânzeturilor cât și a cărnii de efectele dăunătoare ale microorganismelor.