В мире

Ungaria cere prelungirea restricțiilor la importul de cereale din Ucraina

Автор: AgroExpert
cereale Ucraina Ungaria - agroexpert.md

Ungaria cere Comisiei Europene să prelungească cel puțin până la sfârșitul anului restricţiile cu privire la importul de cereale şi oleaginoase din Ucraina în cele cinci state membre din Europa de Est.Și comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, consideră că este necesară prelungirea „cel puţin” până la sfârşitul lunii octombrie a restricţiilor impuse cerealelor ucrainene, în pofida opoziţiei Kievului şi a rezistenţei unei părţi din statele membre, scrie Digi24. 

Ungaria a cerut Comisiei Europene să prelungească restricţiile cu privire la importul de cereale şi oleaginoase din Ucraina în cele cinci state membre din Europa de Est (Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia), a declarat secretarul de stat în Ministerul ungar al Agriculturii, Zsolt Feldman. Budapesta vrea prelungirea restricțiilor cel puţin până la finele lui 2023.

Cu ocazia unei reuniuni a miniştrilor europeni ai Agriculturii, Zsolt Feldman a spus marţi seara că Ungaria a cerut, de asemenea, Bruxelles-ului să ofere sprijin financiar extraordinar pentru a facilita livrările de cereale, în ideea de a goli silozurile pentru fermierii locali, înainte de recolta din acest an.

„Interesul nostru este ca recoltatul din Ungaria să poată fi finalizat în siguranţă, iar fermierii ungari să poată să îşi vândă produsele”, susține Zsolt Feldman, secretarul de stat în Ministerul ungar al Agriculturii

Comisarul UE pentru agricultură: Este necesară prelungirea restricțiilor

Comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat marţi că este necesar să se prelungească „cel puţin” până la sfârşitul lunii octombrie restricţiile impuse de cinci state UE la importul de cereale ucrainene, în pofida opoziţiei Kievului şi a rezistenţei unei părţi din statele membre.

„Este necesar să se prelungească (aceste restricţii) cel puţin până la sfârşitul lunii octombrie şi, în mod ideal, până la sfârşitul anului, după recolte, altfel vom avea o problemă uriaşă”, spune Janusz Wojciechowsk, Comisarul UE pentru agricultură.

Trebuie să extindem restricţiile temporare la import pentru a îmbunătăţi situaţia”, a adăugat el, solicitând mai multe mijloace logistice pentru a reduce stocurile de cereale.

Ucraina protestează: „Ne opunem”

Aceste restricţii au fost denunţate de ministrul ucrainean al Agriculturii Mykola Solsky, prezent la Bruxelles: „Credem că extinderea lor nu este calea potrivită, ne opunem”, a indicat el, crezând că aceasta ar favoriza Moscova.

Şi preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski criticase anterior „măsuri protecţioniste severe, chiar crude”. Restricţiile sunt contestate de 12 state UE, printre care Franţa şi Germania, care şi-au exprimat „îngrijorările serioase” la mijlocul lunii mai cu privire la acest „tratament diferenţial în cadrul pieţei interne” şi au cerut „discuţii suplimentare” cu privire la ajutorul de 100 de milioane euro propus de Bruxelles pentru fermierii din cele cinci ţări afectate.

„Sper să fi convins statele membre că (acest ajutor) este corect şi criteriile alese sunt corecte, sper că nu mai există obstacole în calea votării acestui ajutor şi că acesta va fi transferat cât mai repede posibil fermierilor”, a mai spus comisarul european Janusz Wojciechowski.

Pentru dificultăţile cu care se confruntă ţările limitrofe cu Ucraina, „avem nevoie de răspunsuri colective şi nu individuale, altfel deschidem uşa către ceva rău pentru spiritul construcţiei europene”, a avertizat marţi ministrul francez al agriculturii şi alimentaţiei Marc Fesneau.

 Restricții până pe 5 iunie

În contextul în care ridicarea taxelor vamale în mai 2022 a impulsionat afluxul de produse agricole ucrainene în UE, mai multe ţări (Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria) au interzis unilateral importul de cereale din Ucraina, confruntate fiind cu saturarea silozurilor de pe teritoriul lor şi cu prăbuşirea preţurilor locale. La data de 2 mai, Uniunea Europeană a impus restricţii, până la data de 5 iunie, pentru importurile de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe din floarea soarelui provenite din Ucraina, în ideea de a diminua oferta în exces de cereale în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia.

Aceste ţări s-au plâns că cerealele ieftine din Ucraina fac producţia locală neprofitabilă. Executivul comunitar a spus că în această perioadă, grâul, porumbul, rapiţa şi seminţele din floarea soarelui provenite din Ucraina vor putea fi vândute în orice altă ţară din blocul comunitar. Comisia a informat că ar putea extinde restricţiile la importurile de cereale din Ucraina şi dincolo de 5 iunie, dacă situaţia excepţională va continua.

Republica Moldova nu va impune restricții 

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, susține că țara noastră nu se va alătura deciziilor privind restricțiile la importul de cereale din Ucraina.

„De la restricțiile UE pentru importul cerealelor din Ucraina, în Moldova au ajuns doar 10 camioane de porumb și niciunul de grâu, floarea-soarelui sau rapiță. Dar dacă să luăm după datele statistice, eu vreau să vă spun că noi am exportat cu peste un milion de tone de porumb mai mult decât a fost declarat în Republica Moldova, adică noi nu că să interzicem importurile, noi ar trebui să interzicem exporturile de porumb din Republica Moldova la nivelul care a fost declarat, adică este o catastrofă economică de principiu”, a explicat Bolea.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!