В мире

Valul de căldură extremă înregistrat în aprilie în Mediterana ar fi fost „aproape imposibil” fără o criză climatică

Автор: AgroExpert
căldură Spania Europa - AgroExpert.md

Temperaturile record care au afectat săptămâna trecută vestul Mediteranei ar fi fost „aproape imposibile” fără criza climatică, potrivit oamenilor de știință, scrie The Guardian.

Valul de căldură din Spania, Portugalia, Maroc și Algeria a fost de cel puțin 100 de ori mai probabil din cauza încălzirii globale, au calculat cercetătorii. Înainte de criza climatică, un astfel de eveniment extrem ar fi fost așteptat o singură dată în cel puțin 40.000 de ani, ceea ce îl face imposibil din punct de vedere statistic la scară umană.

Oamenii de știință au declarat că astfel de temperaturi la începutul anului sunt deosebit de dăunătoare pentru oameni, care sunt mai puțin pregătiți decât în timpul verii. Fermierii sufereau deja din cauza unei secete prelungite, iar valul de căldură a lovit într-un moment important al sezonului de creștere a culturilor, în special pentru grâu.

Temperaturile extreme din regiune cresc mai repede decât prevăd modelele climatice – o problemă care îi îngrijorează pe oamenii de știință – și se desfășoară cercetări intense pentru a înțelege motivele.

Se știa deja că încălzirea globală cauzată de om crește severitatea și frecvența valurilor de căldură. Dar numărul evenimentelor extreme care ar fi fost practic imposibile fără criza climatică este în creștere, distrugând vieți și mijloace de trai pe întreaga planetă.

În aprilie, oamenii de știință au arătat că seceta devastatoare din Cornul Africii nu ar fi avut loc fără încălzirea globală. O analiză realizată de Guardian în 2022 a constatat că cel puțin o duzină de evenimente grave, de la valuri de căldură ucigașe la mările fierbinți, ar fi fost aproape imposibile fără încălzirea globală cauzată de om.

„Valul de căldură a fost un eveniment rar în climatul actual, dar un eveniment de o asemenea extremitate ar fi fost aproape imposibil în trecutul climatului mai rece, iar în viitor vom asista la valuri de căldură mai intense și mai frecvente”, a declarat Dr. Sjoukje Philip de la Institutul Meteorologic Regal din Olanda, unul dintre cercetătorii care au realizat studiul în cadrul colaborării World Weather Attribution.

„Marea Mediterană este una dintre cele mai vulnerabile regiuni din Europa la schimbările climatice”, a declarat Dr. Friederike Otto, de la Imperial College London, care a făcut parte din echipa de studiu. „Aceste valuri de căldură cu siguranță nu vor dispărea, așa că aceste tipuri de condiții vor apărea tot mai frecvent până când vom înceta să mai emitem gaze cu efect de seră.”

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!