В Молдове

200 de apicultori își vor îmbunătăți capacitățile apicole

Автор: AgroExpert
apicultori - agroexpert.md

200 de apicultori de pe ambele maluri ale Nistrului își vor îmbunătăți capacitățile apicole. Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova și Asociația Apicultorilor din Stânga Nistrului anunță lansarea unei noi inițiative.

În cadrul inițiativei realizate cu asistența proiectului PNUD/AdTrade va fi elaborat și implementat un soft, care reprezintă o aplicație de comunicare, informare și schimb de practici între membrii asociațiilor de apicultori și staff-ul asociațiilor.

De asemenea, va fi elaborat un ghid de bune practici în situații de criză, care va oferi sfaturi utile pentru apicultori, agricultori și inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) cum să acționeze în diferite situații dificile, cum ar fi cazurile de intoxicare a familiilor de albine.

Cu ajutorul proiectului PNUD/AdTrade, apicultorii de pe ambele maluri ale Nistrului vor fi instruiți și ghidați în procesul de depunere a actelor pentru accesarea granturilor, în urma cărora ar putea beneficia de mărirea numărului de familii de albine, procurarea utilajului performant de primă necesitate pentru dezvoltarea afacerilor apicole.

„Asociația numără peste 150 de apicultori. Timp de 6 ani avem o colaborare frumoasă cu membrii ANARM, alături de care am organizat seminare comune pentru apicultori, vizite de studiu în afara țării, am dezvoltat proiecte datorită cărora reprezentanții asociației, apicultori de meserie, și-au îmbunătățit abilitățile profesionale. În cadrul noului proiect, apicultorii vor obține cunoștințe care îi vor ajuta să cunoască și mai bine cadrul legislativ”, menționează Asociația Apicultorilor din Stânga Nistrului.

În cadrul acestei inițiative vor fi implicați, în egală măsură, apicultori de pe ambele maluri ale Nistrului, care vor participa activ la instruiri. Despre aceasta a precizat directorul executiv al Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, Ion Maxim.

„Un lucru important este că 30 la sută dintre participanți vor fi tineri care manifestă interes către acest gen de activitate și femei care deja au o activitate profesionistă în domeniul apiculturii”, adaugă acesta.

Inițiativa susținută de Suedia, Marea Britanie și PNUD în cadrul proiectului AdTrade va fi realizată pe parcursul unui an, timp în care vor mai fi organizate vizite de studiu peste hotare cu scopul de a crea noi parteneriate și a prelua bune practici.

Evenimentul de lansare a proiectului va avea loc în data de 29 martie începând cu ora 11:00 la Școala Profesională Bubuieci, mun.Chișinău, s.Bubuieci, str.Livezilor 25.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!