3,8 miliarde de lei din bugetul de stat, alocați pentru reparația și întreținerea drumurilor

В Молдове

Pentru anul 2021, în bugetul de stat, 3,8 miliarde de lei - sunt cheltuieli prevăzute pentru reparația și întreținerea drumurilor. Suma este cu aproape 1,68 de miliarde mai mică decât în anul 2020, potrivit datelor prezentate de Ministerul Finanțelor.

Banii ar urma să fie îndreptați pentru dezvoltarea infrastructurii drumurilor publice și pentru dezvoltarea transportului naval, rutier și aerian. La fel, Fondul Rutier urmează să dispună în 2021 de un buget de aproape 2,5 miliarde de lei.  Dintre aceștia, 1,5 miliarde de lei vor merge pentru reparația drumurilor naționale, iar alți 0,95 de miliarde de lei sunt prevăzuți pentru reparația drumurilor locale. Aceasta în condițiile în care, în gestiunea Administrației de Stat a Drumurilor se află 9.386 de km de drum. 

Totodată, Ministerul Finanțelor precizează că, în 2021 se prevăd două proiecte cu finanțare din exteriorul țării. Mai exact, din banii BERD, BEI ȘI CE vor fi reabilitate o serie de porțiuni de drum național. Suma finanțării se ridică la 819 milioane de lei.

Cel de-al doilea proiect prevede reparații de drum local în sumă totală de 334 milioane de lei.

Amintim că, Bugetul de Stat pentru anul 2021 include mai multe priorități, printre care: Consolidarea poziției bugetar- fiscale și gestionarea responsabilă a finanțelor publice,  intensificarea relațiilor cu principalii parteneri de dezvoltare și susținerea măsurilor anti- COVID.  Potrivit documentului publicat de Ministerul Finanțelor, în urma impactului pandemiei de coronavirus, evoluția PIB până la finele anului 2020 a fost estimată cu 6,5% sub nivelul anului 2019.

Astfel, se așteaptă că 2021 va fi anul de recuperare a pierderilor din anul 2020. Totodată, se prognozează o creștere reală a PIB pentru anul 2021 cu circa 4,7 la sută, iar în termeni nominali volumul PIB va constitui 221,4 miliarde lei.

În 2021 se planifică venituri de 66,91 miliarde de lei, iar deficitul bugetar va constitui 14,39 de miliarde de lei.

️Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!

Источник: Agora.md
обратно к списку