В Молдове

A demarat campania de vaccinare a vulpilor împotriva rabiei

Автор: AgroExpert
campania de vaccinare a vulpilor - agroexpert.md

În Republica Moldova a demarat Campania I de vaccinare antirabică a vulpilor. Procesul de vaccinare se va desfășura în perioada 27 martie – 19 aprilie 2024, prin distribuție manuală de momeli vaccinale antirabice.

Momelile sunt distribuite manual de către medicii veterinari din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) în cooperare cu colaboratorii din cadrul întreprinderilor silvice și ai Societății Vânătorilor și Pescarilor din Moldova.

Timp de două săptămâni după distribuirea momelilor se recomandă restricționarea circulației libere a câinilor și pisicilor în zonele respective, întrucât aceste animale sunt competitori pentru momeli.

ANSA atenționează populația că, imunizarea nu este destinată animalelor domestice dar, în cazul consumului accidental, s-a constatat că, vaccinul nu este dăunător pentru acestea (câini și pisici).

Specialiștii mai menționează că dacă găsiți o momeală intactă, într-o zonă unde nu sunt copii sau animale de companie, momeala trebuie lăsată în acel loc. Totodată, dacă găsiți momeala într-o zonă în care sunt copii sau animale de companie, ANSA recomandă să protejați mâinile cu ajutorul mănușilor și, cu ajutorul unei pungi de plastic, să luați momeala și să o plasați într-o zonă împădurită.

„Dacă găsiți o momeală al cărei ambalaj (înveliș) este desfăcut, spart sau distrus, cu mâinile protejate de mănuși, plasați momeala într-o pungă de plastic și anunțați medicul veterinar pentru a ridica momeala respectivă”, mai adaugă specialiștii din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

Acțiunile aferente acestui Program de eradicare a rabiei sunt cofinanțare de Uniunea Europeană și sprijinite de România, și au drept obiectiv principal diminuarea progresivă a rabiei în Republica Moldova până la obținerea statutului de țară liberă de această boală

Precizăm că, vaccinarea antirabică a vulpilor s-a desfășurate și în anul 2023.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!