В Молдове

A doua ședință a Consiliului Economic: Ce subiecte au fost abordate

Автор: AgroExpert
A doua ședință a Consiliului Economic - agroexpert.md

Cea de-a doua ședință a Consiliului Economic, constituit de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), a avut loc pe 11 iunie. Consiliul este format din 37 de agricultori specializați în creșterea cerealelor, reprezentând toate raioanele țării.

„Forumul este esențial pentru dezbaterea și promovarea inițiativelor strategice care vizează consolidarea sectorului agricol național”, se arată în comunicatul emis de MAIA.

Ședința a fost deschisă de către vicepremierul Vladimir Bolea, urmată de discuții despre eforturile MAIA, ODA și ministerului Economiei de a elabora noi instrumente de finanțare pentru agricultori, care să ofere sectorului avantaje semnificative în plan economic. 

În cadrul ședinței, s-a abordat și subiectul ajustării TVA pentru agricultură. Discuțiile au accentuat necesitatea unor noi prevederi legislative care să favorizeze dezvoltarea durabilă a agriculturii moldovenești, prin facilități fiscale și măsuri de stimulare economică.

Alte subiecte importante abordate alături de reprezentanții ministerului Finanțelor în cadrul ședinței includ noua lege bugetar-fiscală pentru anul 2025, scutirea de TVA pentru tehnica agricolă, modificarea nomenclatorului vamal, precum și discuții despre efectele acestor schimbări asupra sectorului.

Precizăm că, pe 22 martie a avut loc prima ședință a Consiliului Economic.

Află și: Pe lângă MAIA a fost creat Consiliul Economic. Cu ce se va ocupa

Anterior, ministrul Vladimir Bolea menționa că, scopul creării acestei entități este de a putea ține o discuție directă cu producătorii de cereale, de a identifica corect problemele cu care se ciocnesc aceștia și de a găsi soluții în timp real.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!