Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a creat Comitetul de monitorizare LEADER, care servește drept o platformă de discuții privind provocările și realizările Programului LEADER în primii ani de pilotare (2022-2023). În această perioadă Grupurile de Acțiune Locală (GAL) au demonstrat capacități de asimilare și gestionare a surselor financiare, atât din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, cât și din fondurile partenerilor de dezvoltare.
Comitetul LEADER are misiunea de a monitoriza și consulta în procesul de implementare a Programului LEADER, fiind asistat de partenerii de dezvoltare care vor oferi tot suportul necesar. Scopul principal este dezvoltarea durabilă a localităților rurale din Republica Moldova, asigurând astfel o creștere echilibrată și sustenabilă a comunităților noastre.
„Programul LEADER și GAL-urile reprezintă un model de succes pentru dezvoltarea rurală în Moldova. Cu toate acestea, pentru a maximiza beneficiile și a depăși provocările, este necesară o implicare constantă și un efort comun din partea tuturor actorilor implicați. Agricultura moldovenească are nevoie de astfel de inițiative pentru a se dezvolta sustenabil și a răspunde nevoilor comunităților rurale”, a menționat vicepremierul Vladimir Bolea.
Menționăm că, în perioada anilor 2021-2023, în Republica Moldova s-au constituit și înregistrat cu statut de persoană juridică 51 GAL-uri, care cuprind aproximativ 56% din teritoriul țării, din care fac parte peste 497 Unități Administrativ-Teritoriale, cu o populație de peste 1,14 mln cetățeni.
Comitetul LEADER va continua să identifice și să partajeze cele mai bune practici și experiențe de implementare a Programului LEADER la nivel național, facilitând schimbul de experiență între GAL-uri. De asemenea, va identifica parteneri și proiecte de cooperare pentru GAL-uri și va asigura mijloacele financiare necesare pentru implementarea eficientă a strategiilor de dezvoltare locală.